Връчиха призовка на Тръмп за бунта в Капитолия

Комисията на Конгреса, която разследва миналогодишните бунтове в Капитолия, е издала съдебна призовка, с която нарежда на бившия президент Доналд Тръмп да даде показания пред законодателите.

Документът гласи: "Вие бяхте в центъра на първото и единствено усилие на който и да е президент на САЩ да отмени изборите. Вие знаехте, че тази дейност е незаконна и противоконституционна".

Адвокатът на Тръмп обвини законодателите в комисията в "пренебрегване на нормите", съобщи Би Би Си.

Бившият президент заклейми разследването като уловка, целяща да отклони вниманието на избирателите от "катастрофата" на управлението на демократите в навечерието на междинните избори в САЩ следващия месец.

Тръмп може да бъде изправен пред наказателни обвинения, ако не се съобрази с призовката.

Той има срок до 4 ноември да предостави документи на Комисията за 6 януари и трябва да се яви за даване на показания на 14 ноември или около тази дата.

Ако бившият президент откаже да даде показания пред Конгреса или да предаде исканите материали, Комисията може да отнесе въпроса до Министерството на правосъдието - което може да доведе до започване на наказателно производство.

Призовката беше издадена само няколко часа след като бившият стратег на Тръмп Стив Банън беше глобен с 6 500 щатски долара и осъден на четири месеца затвор за неуважение към Конгреса. /БГНЕС