Временен или ротационен: СОС още буксува на тема "председател"

Изборът на председател на Столичен общински съвет продължава да буксува. Светлина в края на тунела изглежда пробива, след като днес 56 общински съветници гласуваха "за" заседанието да се отложи за 25 януари, предаде репортер на БГНЕС.

В момента на масата има две предложения – да има временен или ротационен председател.

Васил Терзиев: Или ще има сглобка, или червена сватба

Трябва да намерим решение, за да пробием дебелия лед, заяви кметът на Столична община Васил Терзиев и съобщи, че в понеделник продължават със срещите. По думите от шестте провала дотук ясно, че вижда, че договорки няма.

„Активно работим всички. Групата на хората, които търсят решение и работят, се увеличава. Виждате, че Вили Лилков и неговата група проявиха инициатива, ИТН се присъединиха, Карлос Контрера. Продължаваме разговори с всички“, отбеляза той и допълни, че никога вратата не е била затворена, към който и да било, уточнявайки, че през цялото време се е търсил разговор с всички.

Терзиев подчерта, че математика е много проста. „Без ГЕРБ или БСП, или и двете, няма как да има стабилно управление с наше участие. Тоест или ще ма сглобка, както казвате, или ще има „червена сватба“. Не знам кои са шаферите и кумовете, но ще има покани, когато стане", добави той.

„Никой няма заблуди, че сме близо до това да има стабилна управленска конструкция за целия мандат“, каза той и уточни, че се работи да се намери формула, по която да се стигне до дискусия за бюджета, за икономическата рамка на транспорта и всички други належащи проблеми, да може да се кандидатства по различни европейски програми.

По думите му е много лесно да се казва „аз съм против“. „Големите групи постоянно казват „не“. Време е да кажат какво точно те предлагат, за да има някакво решение“, призова столичният кмет.

Борис Бонев: Предлагаме триконпонентно коалиционно споразумение

Няма как да подкрепим някого без гаранция, че ще има решения за София. Тази гаранция може да е само писмена, настоя общинският съветник от ПП-ДБ и „Спаси София“ Борис Бонев.

Изпратихме на БСП, „Има такъв народ“ и „Синя София“ документ – трикомпонентно предложение, обясни Бонев и поясни пред медиите, че съдържанието на документа е бил предварително съгласуван с трите партии.

ПП-ДБ-СС предлагат ротационно председателство на СОС за по 4 месеца, подписване на документ за реформи, за най-належащите промени на наредби, за одитите на общинските дружества и пропорционално разпределение на председателските места в комисиите.

Бонев се съгласи, че предложението им може да се нарече коалиционно споразумение, като учтони, че то е доста обширен документ с много повече детаили. Тоест, предлагаме много демократичен подход, заяви Борис Бонев.

Иван Таков: БСП няма да е нито буфер, нито смокинов лист

БСП няма да е нито буфер, нито смокинов лист между вътрешнокоалиционни взаимоотношения между сглобката на национално ниво. Ще участваме само в разговори, които са смислени за София, заяви председателят на столичните социалисти Иван Таков.

Ротационен председател за нас не е добър вариант, добави Таков и продължи: На национално ниво този вариант е изключителен пагубен за държавата. Не искаме това да се прехвърли и на местно ниво. Трябва да се избере председател с по-широк консенсус, тъй като някои от предложенията на БСП ще изискват именно такъв.

Ние вече сме дали предложение от нашата група. Днес беше шестата възможност да бъде избран председател, заключи Иван Таков. /БГНЕС