Временна комисия за новата конституция, БСП и ДПС бойкотират

Депутатите създадоха Временна парламентарна комисия, която да обсъди предложението на управляващите за нова конституция, предаде репортер на БГНЕС.

Задачата на временния орган ще бъде да анализира вече внесения проект, подписан от депутатите на ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и ВОЛЯ, както и да предложи конкретни предложения за промени в него.

Комисията ще ръководите юристката Десислава Атанасова от ГЕРБ, а от парламентарната група влизат още бившият заместник-министър на вътрешните работи Красимир Ципов и Тома Биков. Заместник-председател ще бъде Искрен Веселинов от по-малкия коалиционен партньор „Обединени патриоти“, а в работата ще се включат още колегите му Борис Ячев и Християн Митрев. Депутатите от ВОЛЯ в комисията са Пламен Христов, Елена Пешева и Симеон Найденов.

„Няма да правим предложения и няма да участваме в тази комисия“, възпротиви се от парламентарната трибуна депутатът от БСП Филип Попов, който потвърди тезата на опозицията против предложението за нов основен закон. Номинации не направиха и от ДПС, които по време на гласуването дори започнаха да напускат пленарната зала.

Напрежение в залата се получи и относно кандидатура на независимия депутат Спас Панчев, който влезе в състава на комисия по предложение на секретаря на групата на ГЕРБ Станислав Иванов. „Това с каква логика се оправдава“, попита Георги Свиленски и продължи: „Тогава кажете, че Спас Панчев е от вашата парламентарна група“.

Така, първоначалното намерение в състава на комисията да влязат 18 народни представители – по трима от всяка група и трима независими, остана неизпълнено. Комисията ще заседава за срок от 2 месеца. /БГНЕС