Всяко осмо дете в света е изложено на риск да стане дете-войник

Едно на всеки осем деца в света - над 300 милиона - живее в зони на конфликт, където е изложено на риск да стане дете войник, предупреди днес благотворителна организация, която заяви, че увеличаването на достъпа до училище е от жизненоважно значение за борбата с насилственото набиране на деца.

Миналата година Организацията на обединените нации призова за глобално прекратяване на огъня, за да се подпомогне борбата с COVID-19, но въоръжените групировки продължиха да се бият в страни като Афганистан, Демократична република Конго, Нигерия и Йемен.

В днешния доклад на благотворителната организация "Спасете децата" се казва, че през 2020 г. около 337 млн. деца са живели в близост до въоръжени групировки и правителствени сили, които вербуват деца. Близо 200 милиона от тях живеят в най-смъртоносните военни зони в света, което е с 20% повече от 2019 г., се казва в доклада, цитиран от „А Нюз“.

"Просто е ужасяващо, че в сянката на COVID-19 и на призива на ООН за глобално прекратяване на огъня повече деца от всякога са попаднали под прицела на най-смъртоносните военни зони ... и е по-вероятно да бъдат ранени, вербувани или убити", заяви Ингер Ашинг, главен изпълнителен директор на международната организация "Спасете децата".

Точният брой на децата войници не е известен, но през 2020 г. повече от 8500 деца са били вербувани и използвани като бойци или в други роли от предимно недържавни въоръжени групировки, според данни на ООН, което е с 10% повече от предходната година. Този брой вероятно е само малка част от действителните случаи, се казва в доклада на благотворителната организация.

"Милиони деца не познават нищо друго освен войната, което има ужасяващи последици за психичното им здраве, способността им да ходят на училище или достъпа им до животоспасяващи услуги. Това е петно за международната общност", допълва Ашинг в изявление.

Според Международната организация на труда (МОТ) към ООН, насилственото набиране на деца за участие във въоръжени конфликти се счита за една от най-тежките форми на детски труд, наред със злоупотреби като трафика на хора с цел сексуална експлоатация. Децата са по-уязвими за набиране като бойци или за сексуална експлоатация, ако са бедни или нямат възможност да посещават училище.

Момичетата, които съставляват 15% от докладваните от ООН случаи на вербуване през 2020 г., често действат като шпиони или атентатори самоубийци и са особено изложени на риск от злоупотреба, според организацията "Спасете децата".

В доклада се излагат препоръки за спиране на "тази война срещу децата", включително подвеждане под отговорност на извършителите на тежки нарушения и осигуряване на достъп до образование, за да се предпазят децата от насилствено вербуване.

Специалният представител на ООН за децата и въоръжените конфликти Вирджиния Гамба заяви по-рано този месец в съвместно изявление с МОТ и благотворителната организация War Child UK, че правителствата трябва да поставят нуждите на децата в центъра на плановете за възстановяване от COVID-19. Тя подчерта необходимостта от въвеждане на програми за реинтеграция на децата и подкрепа за водените от общностите инициативи и организациите, работещи на първа линия.

Но Сандра Олсън, съветник по реинтеграция в War Child UK, която работи в помощ на децата, засегнати от войната, заяви, че финансирането остава основна пречка.

"Много програми за реинтеграция днес получават финансиране само за 12 месеца или дори по-малко - твърде кратък период, когато става въпрос за изграждане на устойчивост и действия на общността", каза Олсън и призова държавите и донорите да "дадат приоритет на тази изключително важна дейност". /БГНЕС