Все още е ниско нивото на покупка на електромобили у нас

Около 2% са електрическите коли у нас и все още покупката на електроавтомобили в страната е на доста ниски нива. В страните от ЕС през тази година процентът на напълно електрически коли надминава 10% от общия брой на автомобилите, предаде репортер на БГНЕС.

В страната ни във всички основни магистрали вече има зарядни станции, включително и доста мощни от над 150 киловата. В по-големите градове зареждането на електрическа кола не е никакъв проблем, защото станции има буквално в разстояние на няколко стотин метра една от друга. В столицата използването на електрически автомобил дава право на безплатно паркиране.

Цената за 1 киловат на станциите е между 0.90 лв. и 1.05-1.10 лева. Като основна причина за малкия брой закупени електрически коли у нас се посочва високата цена и липсата на каквато и да е подкрепа от страна на държавата, за хората, които решават да минат от твърдо гориво на ток. В съседна Румъния субсидията, която купувачът получава може да достигне и 10 000 евро за нов автомобил.

Данни на Асоциацията на европейските автомобилни производители (АСЕА) показва, че продажбите на изцяло електрически автомобили в България нарастват със 71,6% до 175 броя през второто тримесечие на 2021 г.

Българският пазар е изпреварен по продажби на електромобили от голяма част от страните в Европейския съюз (ЕС), като единствено Словения (+13,3%), Унгария (+37,5%), Румъния (+39,9%) и Словакия (+70,4%) отчитат по-скромни увеличения. /БГНЕС