Все повече американци са с увреждания след пандемията от Ковид

Все повече американци съобщават, че имат различни видове увреждания. Процентът на хората, които се оплакват от хронични здравословни проблеми, скача рязко след пандемията от Ковид-19.


Данните от проучване на здравето на населението, което се провежда всеки мекец в САЩ, сочи, че делът на американците, които съобщават, че изпитват "сериозни затруднения" при изпълнението на определени ежедневни задачи, се е увеличил рязко след пандемията до близо 8 % за хората на възраст между 16 и 64 години, и до 13 % за хората на възраст над 16 години. Това е рекордно висок процент в историята на САЩ.

Най-често срещаните видове увреждания в САЩ са свързани със затруднения при ходене, независим живот или познание. Според проучването около 7 % от американците съобщават, че имат сериозни амбулаторни затруднения - трудности при ходене или изкачване на стълби. Най-често за такова увреждане съобщават възрастните американци над 75 г. Около 6 % от американците съобщават за затруднения в независимия живот - затруднения да се справят сами със задачите си поради физически, психически или емоционални проблеми. Подобен дял (5 %) съобщават за когнитивни затруднения, т.е. че имат проблеми с паметта, концентрацията или вземането на решения. Всяко от тези затруднения е по-често срещано сред по-възрастните американци, отколкото сред по-младите възрастови групи.

Американците с увреждания са склонни да печелят по-малко от тези, които нямат увреждания. Според Бюрото за преброяване на населението, през 2021 г. хората с увреждания са печелили средно 28 438 долара в сравнение с 40 948 долара сред хората без увреждания. През 2022 г. хората с увреждания представляват средно 4% от заетите американци. Най-вероятно е те да са заети в управленски професии (12%) и в професии, свързани с офис и административна поддръжка (11%). /БГНЕС