Все повече французи обвиняват Макрон в авторитаризъм

Френският президент Еманюел Макрон все по-често се възприема от своите сънародници като авторитарен и надменен лидер.

Анализът е базиран на данни от допитване на социологическата агенция „Елаб“, направено по поръчка на телевизия Бе Еф Ем.

Едновременно с това, гражданите смятат Макрон за по-динамичен и смел, отколкото през декември миналата година. В анкетата, проведена от 29 до 30 януари, са участвали 1000 френски граждани на възраст над 18 години.

„Началото на големите национални дебати, а също така неговото присъствие на няколко дискусии с кметовете на градове и обикновените граждани, изглежда, са променили показателите“, се казва в изследването. Според авторите му, сега общественото възприемане на Макрон се доближава до нивата от октомври 2018 г., т.е. преди избухването на кризата, предизвикана от протестите на „жълтите жилетки“.

70% от французите отбелязват, че Макрон е по-динамичен, което е ръст от 13 процентни пункта. В това, че е станал по-смел вярват 57%. Броят на симпатизиращите му се е увеличил за сметка на привържениците на опозиционните лидери Марин Льо Пен и Жан-Люк Меланшон. Незначителен ръст се наблюдава по параметри, като искреност, честност, способност да постига резултати. Всички те се намират на нива между 31% и 35%.

Но повечето французи виждат в Макрон повече негативните му черти. 76% го наричат надменен /ръст от 5 процентни пункта в сравнение с декемврийското проучване/, 78% - авторитарен /ръст от 5 п.п./. Само 20% смятат, че той може да обедини Франция /спад с 1 п.п./ Макар авторите на изследването да посочват, че участието на Макрон в националните дебати е една от причините за подобряването на неговия имидж, 66% от анкетираните смятат, че неговото участие в тях не е свидетелство за промяната на неговия стил и методи на управление. 48% от запитаните не са избрали нито едно от предложените положителни качества на Макрон, а 8% са открили само негативни черти.

Едни от най-често звучащите обвинения по адрес на стопанина на Елисейския дворец са „откъсване от реалността“/51%/ и политическа „подкрепа за най-богатите“ /47%/. В сравнение с април миналата година броят на съмняващите се, че президентът се интересува от ежедневните проблеми на французите е скочил с 19 процентни пункта. /ТАСС