Всеки петдесети жител на Земята е заразен с коронавирус

Общият брой на хората, заразени с коронавирус в света, е надхвърлил 155,9 милиона. По този начин делът на заразените хора е повече от 2% от световното население.

Към днешна дата в света са регистрирани 155 912 случая на заболяване, причинено от новата инфекция. Освен това около половината от тях са в пет държави - САЩ (32,7 милиона), Индия (21,5 милиона), Бразилия (15 милиона), Франция (5,8 милиона) и Турция (5 милиона).

Най-висок е делът на случаите в страни с относително малко население. Така в Андора са заразени 17% от населението (13,4 хиляди души), а в Черна гора - 15,7% (98 хиляди). В Русия тази цифра е около 3,3% (4,86 милиона души).

В много страни вече е регистрирана трета вълна от разпространението на инфекцията, а в някои страни вече говорят за четвърта вълна. Рязък скок на заболеваемостта бе отбелязан в света в началото на януари тази година, когато се регистрираха над 800 хиляди случая на инфекция на ден, но след това, до края на февруари, ситуацията се стабилизира и показателите паднаха с почти на половина. Но с настъпването на пролетта отново започна бързо нарастване на разпространението на инфекцията. На 29 април е записан нов максимум на заразяванията - над 904,700 потвърдени случая на инфекция за 24 часа.

Делът на вече излекуваните е около 86%. В същото време поне 19 милиона души продължават да са болни, но тези данни са непълни, тъй като много от страните не публикуват актуални статистически данни ежедневно./БГНЕС, ТАСС