Всеки срещу всеки: Депутатите се изпокараха заради комисията за „Буджака“

Висок тон, остри реплики и взаимни обвинения в задкулисие белязаха парламентарните дебати по създаването на временната комисия „Буджака“, предаде репортер на БГНЕС.

На снимката: Джевдет Чакъров, Татяна Дончева

Комисията трябва да провери действията на компетентните органи около защитената територия „Колокита“ в полуостров „Буджака“, попадащ в териториалния обхват на община Созопол, където къща има бизнесменът Иво Прокопиев. Искането за създаването ѝ дойде от ДПС, в отговор на аналогично създадената комисия, проверяваща „Росенец“ и т. нар. летни сараи на Ахмед Доган.

Словесната престрелка от парламентарната трибуна започна след изказването на съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов, който съзря сговор между ДПС и „Има такъв народ“, тъй като от формацията на Слави Трифонов също са дали подписи за създаването на комисията. Според Иванов подобни действия показвали как действа дълбоката държава.

Отговорът на ДПС не закъсня, а от движението мигновено обвиха Иванов, че брани имотите на Иво Прокопиев, когото нарекоха „негов работодател“. Юристът Радостин Василев от ИТН пък защити партията, като посочи, че в нейно лице ДБ вече окончателно е загубила своя потенциален партньор.

След това спорът продължи. „По Буджака изтърпяхме Христо Иванов да говори, сега давам разяснение. Ние ще се борим срещу модела на задкулисието, наречен Иво Прокопиев и кръга „Капитал“. На ДПС не може да давате акъл какъв принос има за демокрацията“, каза Цонев, а за пример даде златният медал от Конгреса на САЩ за Ахмед Доган, даден му за неговия принос за евроатлантическата ориентация на България.

„България е обект на чудовищни санкции, поименно Делян Пеевски е споменат в тях. Като общество плащаме чудовищна цена за това“, отвърна съпредседателят на ДБ. „Зад диванчето на вашия лидер се вижда Доган с розите“, помогна му съпартийката му Антоанета Цонева, която се обърна към депутатите от ИТН.

Последва нова каскада от реплики и дуплики, в които най-силни емоции в пленарната зала предизвика изказването на Тошко Йорданов. Той отправи остри критики към Христо Иванов, обвинявайки го в лицемери. Според Йорданов той е поискал лично да одобри всяко име в проектокабинета на ИТН, за да получи той подкрепата на ДБ при отминалите преговори. Острият език на сценариста-депутат засегна и Мая Манолова, след като Тошко Йорданов ѝ приписа следния цитат, казан също по време на преговорите: „Обещайте му нещо на Христо, а след това не го изпълнявайте“

В крайна сметка комисията бе създадена, а в състава ѝ влизат по двама депутати от всяка парламентарна група. Работата ѝ ще ръководи Джевдет Чакъров от ДПС. /БГНЕС