Всеки трети зрител на Opera Open в Пловдив е чужденец

Оперният туризъм в Пловдив вече личи ясно, каза днес на брифинг Нина Найденова, директор на Държавна опера- Пловдив. Реализирането на международни проекти на нивото на големите европейски театри привлича около 35% от публиката от чужбина, предаде кореспондентът на БГНЕС от региона.

35-годишният оперен фестивал в днешния си вид представлява многожанрова платформа, в която са представени опера, оперета, мюзикъл, класически балет и съвременен танц. Фестивалът по традиция се провежда в Античния театър, една трета от местата вече са резервирани от чужбина, където програмата се предлага от 8 туроператорски фирми. Така и препоръката и към любителите на музиката у нас- ако искате да гледате някой от спектаклите във фестивалната програма, погрижете се поне месец по- рано за билети.

Гала откриването на Opera Open е на 8 юни, но " гвоздеят" на програмата е "Орфей и Евридика" точно седмица по-късно. Спектакълът е на Стефано Пода, световно известен режисьор, художник и хореограф. В ролята на Орфей зрителите ще видят и чуят един от най- рядко срещаните оперни гласове контратенора Антонио Джованини, а върху основата на творбата на Глук, режисьорът ще изгради многопластово зрелище, изразяващо мотото на 2019 - Пловдив- Европейска столица на културата- богатото тракийско културно наследство и древните езически ритуали, античното наследство, етносите и съвременния град. Над 100 доброволци ще участват в спектакъла.

На 21 юни в програмата на оперния фестивал следва "Силата на съдбата" на Верди, международна копродукция с Театро Реджо ди Парма-. Италия и с режисьор Стефано Пода.

На 25 юни сцената на Античния театър ще посрещне Камерата Страдивариус Оркестра от Холандия с инструментите им от средновековна Италия и нова концертна програма. Пак Верди, но този път "Риголето" ще звучи на 13 юли. Спектакълът е постановка на акад. Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балет и основен създател на фестивалите на открито "Опера в парка".

Разнообразието в жанровете проличава на 16 юли с концерт на нашумялата джаз певица Лиз Райт от САЩ. През 2005 и 2006-та година нейните албуми оглавяват класацията на сп. "Билборд" за съвременен джаз. Лиз Райт създава своя стил от смес на джаз и поп, вмъква и госпел.

Любителите на балета могат да гледат на 20 юли "Лебедово езеро" от Чайковски в новата постановка на прочутия руски хореограф Константин Уралски, дългогодишен солист в Болшой театър, а по- късно художествен ръководител на Балета на Айова, САЩ и главен балетмайстор на Астраханската опера и балет в Русия. В спектакъла ще гостуват солисти от Болшой театър.

"Четвъртия тенор в света"- след Павароти, Доминго и Карерас, Хосе Кура ще пее на сцената на Античния театър в главната роля в спектакъла "Отело" на Верди. той е приел поканата да участва във фестивала, а класацията, поставяща го на четвърто място в света, е направена от Метрополитън Опера.

Обикновено оперният фестивал продължава през първите два летни месеца, но поради големия интерес и богатата програма, тази година ще се играе и през август. На 21 август ще бъде втората премиера на "Риголето", на 24 август- на "Орфей и Евридика", а на 27 август е международната балетна гала вечер с водещи солисти от Куба, Германия, Русия и Българния. На 30 август Opera Open завършва тазгодишното си издание с "Аида" на Верди, която вече привлече много зрители, но изненадата този път ще бъде изцяло новата хореография, в която ще бъде включена цялата международна балетна трупа на Държавна опера- Пловдив. В спектакъла участва баритонът Кирил Манолов. /БГНЕС