Вселената се разширява по-бързо, отколкото трябва

Нещо в космоса просто не e както трябва. Вселената става все по-голяма с всяка секунда. Тя се разширява с много по-бързи темпове, отколкото би трябвало, пише порталът Си/Нет.

От известно време се наблюдава несъответствие в наблюденията на „ранната“ вселена, направени с телескопа Планк от Европейската космическа агенция и това, което астрономите виждат, когато изследват по-близките, съвременни части от пространството с телескопа Хъбъл на НАСА. (Трябва да се вземе предвид, че наблюдението на далечни части на Вселената с мощни телескопи е като наблюдение назад във времето).

Когато учените разглеждат какво се е случило преди 13 милиарда години чрез Планк и след това го екстраполират в настоящето, резултатите не съвпадат с това, което Хъбъл вижда днес. От няколко години се предполагаше, че несъответствието се дължи на липсата на прецизност в измерванията. Но след като учените са прецизирали съоръженията си, несъответствието е останало.

"Работата на Хъбъл между ранната и късната вселена може да бъде най-вълнуващото развитие на космологията от десетилетия", заяви водещия изследовател и нобелов лауреат Адам Рийс от Научния институт за космически телескопи, който ръководи научната мисия на Хъбъл. "Това несъответствие нараства и сега е достигнало точка, която е наистина невъзможно да се отхвърли като случайност. Това несъответствие не би могло да се случи случайно."

Рийс твърди, че несъответствието категорично показва, че липсва част от пъзела, който учените са наредили през годините, за да моделират историята на Вселената.

Възможно обяснение може да бъде появата на тъмна енергия в някакъв момент много отдавна. Според теориите до 70% от вселената може да се състои от мистериозни неща. Все още неоткрита и ускоряваща частица във вселената, която влияе на нейното разширяване, е друга възможност, както и идеята, че невидимата тъмна материя може да избутва нормалната материя по-силно, отколкото си мислим.

Действителното обяснение остава загадка. Рийс и други учени планират да продължат да прецизират своите инструменти и измервания, но ако несъответствието не се дължи на човешка грешка, може да е необходима нова физика, за да се завърши пъзела. /БГНЕС

Тагове: