Вселенската патриаршия: Дойде време и за разрешаване на Охридската църква

Вселенската патриаршия /ВП/ чрез архимандрит Роман Анастасиядис остро осъди поведението на бившия македонски владика Йован Вранишковски, който в момента представлява Сръбската православна църква.

Преди три дни в интервю за белградското проправителствено издание "Политика" Вранишковски нарече абсолютно неприемливо Вселенската патриаршия да решава за съдбата на поместните църкви. Поводът за коментара на Вранишковски бе интервюто на македонския премиер Зоран Заев пред Агенция БГНЕС, в което той заявява, че Българската православна църква е направила смели стъпки, за да подпомогне процеса на получаване на автокефалност от Македонската православна църква – Охридска архиепископия.

"Започвам с най-срамното изявление на Вранишковски, че "в 21 век е неприемливо само една църква, дори това да е първостепенната, да решава въпросите, които се отнасят до всички поместни църкви. Това би било особено вредно и за Вселенската патриаршия, защото нейното първенство не е поставено под въпрос, но за Православната църква е неприемливо първенството по власт". След като прочетох това нещо искам да Ви попитам Владико /Враншиковски – бел.ред./: къде сте учили православна еклисиология? Дали поне повърхностно сте изучавали историята на СПЦ, на която днес принадлежите, след като бяхте изгонен от архиереите, които Ви ръкоположиха?", пита архимандрит Роман Анастасиядис.

"Когато Сърбия получи автокефалност и патриаршеско достойнство, лично от ВП – и от никой друг, тогава това не бе неприемливо. И само за Сърбия ли е така? Е, разбира се, това бе 20 век. В 21 век изведнъж еклисиологията претърпя промени, и особено след двете Световни войни... Още колко пропаганда трябва да търпим?", пише архимандрит Роман Анастасиядис.

Истината е съвсем друга: Държавата (Македония - бел.ред.) иска да се освободи от лапите на сръбската асимилаторска политика, която я задушава, а Вие упорито я връщате обратно. В Гърция това нещо се разглежда като мъченичество. Много се радвам, че споменавате, че ВП е дала тези области /македонските епархии – бел. ред./ на СПЦ, но умишлено мълчите за посочените условия в Томоса и какви насилия е искала да предотврати ВП с този си акт. Сигурно това въобще не Ви интересува. И на края времето, за което говори големият учител, отдавна е дошло. Сега вероятно ще трябва да се отдалечим в пустинята, за да намерим разум", се казва в края на писмото на архимандрит Роман Анастасиядис, в което той подчертава, че заедно с въпроса за Украинската православна църква е дошло време и за Охридската църква. /БГНЕС