Вселенският патриарх Вартоломей удостои с църковни отличия двама българи

По време на празничната вечерна служба в чест на св. Благовещение в патриаршеския храм „Св. Георги“ във Фенер преди три дни Вселенският патриарх Вартоломей е удостоил с църковни отличия двама българи.

Той е дал повторно отличието архимандрит на Харалампий (Ничев), който от десетина години по свое желание премина на служение в тази патриаршия, а от близо три години патр. Вартоломей го назначи да обслужва българската православна общност в града край Босфора, когато изпратеният от Св. Синод на БПЦ български свещеник ик. Ангел Велков се завърна в София след шестнадесет години служение, съобщи "Двери".

Архим. Харалампий преди това служи в няколко български епархии, беше низвергнат от сан от българския Св. Синод за канонични нарушения, но тогава отиде за няколко години и служи като „Анхиалски митрополит“ към една гръцка разколническа формация, завърна се във Видинска епархия с „покаяние“ и така стигна до Фенер. А вече е „архимандрит на вселенския престол“.

Другият отличен е председателят на българските общности в Истанбул и в Одрин Димитър Йотев, цариграски българин, избран на тези постове през декември 2022 г. Той е обявен за „архонт-референдарий“ на Патриаршията. Тази архонтска титла (една от десетките там) се определя като „пълномощник и представител“ на Патриаршията пред външни за нея институции.

В приветствието си към отличените патриархът е изтъкнал техните качества и заслуги към Вселенска патриаршия, а в отговора си архимандритът заявява, че влиза „в състава на кръстоносците на престола (патриаршески)“, нарича патриаршията „пъпа (!) на вселенското православие“, величае патр. Вартоломей за дейността му на този пост, наричайки го свой „личен благодетел“. /БГНЕС