Всяка 12-а болница е заплашена от затваряне заради климатичните промени

Всяка 12-та болница в света е изложена на риск от пълно или частично спиране на работа поради екстремни метеорологични явления, ако не се стигне до бърз отказ от изкопаемите горива.


Според доклад на организацията Cross Dependency Initiative (XDI), която анализира климатичните рискове, до края на века в тази категория ще попаднат общо 16 245 болници - два пъти повече от тези, които в момента са изложени на висок риск. В документа се допълва, че жилищна или търговска сграда с това ниво на риск ще се счита за незастраховаема, съобщава "Гардиън".

"Климатичните промени оказват все по-голямо влияние върху здравето на хората по света", казва д-р Карл Малън, директор по науката и технологиите в XDI. "Какво ще се случи, когато тежките метеорологични условия доведат и до затваряне на болници? Нашият анализ показва, че без бърз отказ от изкопаемите горива рисковете за здравето в световен мащаб ще се изострят още повече, тъй като хиляди болници ще станат неспособни да предоставят услуги по време на кризи."

Въпреки че някои от болниците могат да бъдат адаптирани, за да посрещнат последиците от екстремни метеорологични явления като урагани, силни бури, наводнения и горски пожари, много от тях ще трябва да бъдат преместени с цената на големи разходи.

Както при много от въздействията на климатичните промени, това ще засегне най-вече страните с ниски и средни доходи, където се намират 71 % (11 512) от болниците, изложени на риск до края на века. Понастоящем в Югоизточна Азия има най-висок процент болници, изложени на висок риск от увреждане от екстремни метеорологични явления. Тя е изправена пред рискове и в бъдеще - при високи нива на емисиите почти една от всеки пет болници (18,4 %) в региона може да бъде напълно или частично затворена до края на века.

Професор Ник Уотс, директор на Центъра за устойчива медицина към Националния университет на Сингапур, заяви: "Ясно е, че изменението на климата заплашва да подкопае стабилността на здравните системи, от които зависят нашите пациенти и общности. Независимо дали това ще доведе до затваряне на здравни заведения или до претоварване на клиниката с нарастващото бреме на болестите, последиците за хората са ужасни."

XDI публикува местонахождението и имената на всички застрашени болници и призовава правителствата да проверят болниците в своя регион, за да ги защитят.

"Правителствата имат задължение към населението да гарантират непрекъснатото предоставяне на критично важни услуги. Това, че отделни правителства не предприемат действия по тази информация или че световната общност не подкрепя правителствата в нужда, е явно пренебрежение към благосъстоянието на техните граждани", подчерта Малън. /БГНЕС

Тагове: