Всички 421 машини за гласуването зад граница са доставени

Всички 421 машини за гласуването зад граница са доставени в дипломатическите и консулските представителства. В петък започва доставката им по секции и предаването им на представители на секционните комисии. Това заяви служебният министър на външните работи Светлан Стоев, предаде репортер на БГНЕС.

Министър Стоев представи актуална информация за организацията за изборите зад граница, които предстоят да се проведат на 11 юли, като увери, че ще бъдат гарантирани избирателни права на всички българи в чужбина.

До изборите има само 5 дни, а до отварянето на първата избирателна секция в Нова Зеландия има точно 128 часа от момента на брифинга пред медиите, бяха изчислили от МВнР.

В чужбина има двойно повече секции, отколкото на изборите на 4 април, припомни министър Стоев. Двойно повече работа, при един и същи кадрови потенциал, коментира той, давайки за пример Германия, където броят на секциите е 117. В Гърция секциите също е голям – 32, а причината е големият брой български туристи там.

„На пръстите на едната ръка се броят отказите за образуване на секции. Те са свързани с мерки за сигурност, както и от съображение за сигурност, които не винаги се съобщават в дипломатическите ноти“, посочи още външният министър. Той благодари на българските общности зад граница, както и на дипломатическите и консулски представителства за добрата организация на работата.

Светлан Стоев призова ЦИК по-скоро определи окончателния състав на комисиите зад граница, както и начина на отчитане на резултата от вота в чужбина в секциите, в които се гласува с машини.

В общо 24 държави българите ще могат да гласуват на машина, сочат данните на МВнР, а общото тегло на превозените технически устройства е било над 9 тона. Изборните книжа пък са с общо тегло над 10 тона, те също вече са доставени. /БГНЕС