Освободиха всички арестувани при среднощната акция в София

Всички протестиращи, арестувани при среднощната акция по преместването и премахването на палатките от три ключови кръстовища, са освободени, предаде репортер на БГНЕС.

12 души бяха задържани в Първо РПУ - 8 за нарушаване на обществения ред, и трима за установяване на самоличност. За кратко бе задържан и един от организаторите на протеста - Арман Бабикян.

Съставените актове на протестиращите са за нарушения на Закона за движение по пътищата, съобщиха те на излизане от Първо РПУ.

Малка група протестиращи продължава да стои пред полицейското управление.

„Аз бях на Орлов мост, когато се случи цялото мероприятие. Силите на реда бяха обградили целия лагер. Използваха формулировката, че се нарушавал законът за движение по пътищата. Видите ли, предните дни не е било така. Тази сутрин изведнъж се е оказало така. Опитът ми да обясня, че Конституцията и правото на гражданите на мирен протест стоят над всеки един закон в републиката не посрещна разбиране от всички униформени, с които разговарях. Казаха ми, че те изпълнявали разпореждане и да се обърна към пресцентъра на СДВР. Призивът да напусна срещна моето несъгласие, заради което бях задържан за 24 часа“, разказа Арман Бабикян за случилото се.

На него също му е съставен акт за отказ за изпълнение на полицейско разпореждане по Закона за МВР.

„Просто управляващите, които някога работеха в силовите групировки, просто днес използват държавния ресурс и органите на реда. Абсолютно същото е“, смята той.

Други хора от задържаните също заявиха, че са им съставени актове, както и че срещу тях не е използвана сила, а полицаите са се легитимирали по време на акцията. /БГНЕС