Всички фаворити продължават напред в Шанхай

Нпвак Джокович продължава да преследва пета титла от Мастърса в Шанхай.

Шест от първите осем поставени в схемата намериха място в четвъртфиналите на Мастърса в Шанхай, след като днес всички фаворити в надпреварата спечелиха своите мачове от третия кръг. Световният номер 1 Новак Джокович имаше нужда само от час и 15 минути, за да победи американския гигант Джон Иснър със 7-5, 6-3. Четирикратният победител в надпреварата бе въвлечен в оспорван първи сет, но оползотвори първата възможност за пробив за някой от двамата в 12-ия гейм, с което дръпна в резултата. Втората част започна по отличен начин за шампиона от миналата година, който поведе с 2-0, а до края бе изключително солиден за крайното 6-3. Разликата дойде в точките, спечелени на първи сервис – 88% за Джокович срещу едва 58% за Иснър. Това бе десети успех от 12 мача за сърбина срещу американеца. Ноле е в серия от седем поредни успеха в Тура, след като миналата седмица триумфира при дебютното си участие в Токио. На четвъртфиналите Джокович ще срещне Стефанос Циципас, който продължи с добрите си изяви в последно време и победи поляка Хуберт Хуркач със 7-5, 3-6, 7-6(5). Двамата тенисисти направиха много равностоен мач, като опитът на Циципас му помогна да надделее в тайбрека на решаващия сет.

Стефанос Циципас продължи с добрите си изяви в последно време.

В първата част гръцкият тенисист бе много солиден на собствен сервис, като загуби само шест точки при подаванията и успя да се възползва от една от двете си възможности за пробив, за да поведе в резултата. Във втория сет Хуркач доминираше и даде само четири точки на опонента си на собствен сервис, като реализира един пробив и вкара мача в трети сет. В него нямаше нито една възможност за пробив и се стигна до тайбрек, в който Циципас поведе рано и стигна до 6-3 и макар че Хуркач успя да отрази два мачбола, Циципас не сбърка при третия на собствен сервис. Малко след това за четвъртфиналите в Шанхай се класира и двукратният шампион в надпреварата Роджър Федерер. Швейцарският маестро надигра в два сета Давид Гофен – в отделните части 7-6 (7), 6-4. Първият сет бе изключително оспорван, като белгиецът първи стигна до пробив в 11-ия гейм, но се пропука на собствено подаване в следващия гейм, изпускайки три сетбола. Стигна се до тайбрек, където полуфиналистът от Токио имаше нови две точки за сет аванс, но ги пропиля и бе наказан от опитния швейцарец, който поведе в резултата след час и десет минути игра. Във втората част Федерер в надпреварата притисна белгийския си опонент на негов сервис и в крайна сметка стигна до решителен пробив за 4-3, след който спокойно затвори мача в своя полза. Това бе девети успех от десет срещи за Маестрото над Гофен в съперничеството им и трети през годината след победите в Хале и на Ю Ес Оупън.

Роджър Федерер надви Давид Гофен в оспорван мач.

За Федерер предстои двубой със световния номер шест Александър Зверев, който победи руснака Андрей Рубльов с 6-0, 7-6(4) в последния мач от днешната програма на турнира. Германецът бе тотален господар на корта в първия сет, в който не даде нито един гейм на съперника си, след което спечели и първите три гейма на втората част, което постави Рубльов под опасността да не запише нито един гейм в мача. Младият руснак обаче вдигна нивото си на игра и успя да навакса изоставането си, като в крайна сметка вкара втория сет в тайбрек. В него Зверев бе по-решителен и се наложи със 7-4, за да затвори мача след час и 24 минути игра. За четвъртфиналите в Шанхай се класира шампионът от Пекин Доминик Тийм. Австриецът надигра Николоз Басилашвили с 6-3, 6-4. В следващия си мач Тийм ще се изправи срещу италианеца Матео Беретини, който победи Роберто Баутиста Агут от Испания със 7-6(5), 6-4. В последния четвъртфинал един срещу друг ще се изправят намиращия се в отлична форма руснак Данийл Медведев и италианецът Фабио Фонини. Медведев постигна труден двусетов успех срещу канадеца Вашек Поспишил със 7-6(7), 7-5 за малко над два часа игра. Финалистът на Ю Ес Оупън не показа най-добрия си тенис, но във важните моменти беше по-солидният на корта. Канадецът бе този, който стигна първи до пробив в шестия гейм, но сервирайки за сета се пропука, а впоследствие руснакът вкара откриващата част в тайбрек. Там Поспишил имаше два сетбола, но отново не успя да ги реализира, докато Медведев се възползва от първия си и дръпна в резултата. Втората част също беше равностойна, като шампионът от Синсинати поведе рано с 2-0, но още в следващия гейм допусна рибрейк. Играта вървеше гейм за гейм, когато руснакът нанесе решителен удар с пробив в 12-ия гейм, за да избегне нов тайбрек. Фонини от своя страна се справи със съпротивата на сънародника на Медведев – Карен Хачанов, след 6-3, 7-5. Фонини се нуждаеше от един пробив за успех в първия сет, а във втория компенсира моментално изоставането си с брейк на старт, за да затвори срещата след нов пробив в 11-ия гейм. Медведев и Фонини са си разменили дотук по една победа в съперничеството, като за последно се изправиха един срещу друг в Сидни през 2018, когато успехът бе за руснака. /БГНЕС