Всички възрастови групи са „за“ Мондиалите да останат на всеки 4 години

Проучване на ФИФА относно гъвкавостта за промяна честотата на Световните първенства разкриха, че мнозинството от фенове във всички възрастови групи искат те да останат на всеки четири години.

Бившият мениджър на Арсенал Арсен Венгер.

ФИФА анкетира 15 000 души в 23 страни, след като предложи провеждането на Мондиал на всеки две години. Международната футболна централа публикува изявление, в което се казва, че повечето респонденти са в подкрепа на увеличаване честотата на провеждане на Световните първенства, но бройката е комбинацията от 11%, 30% и 14%, които искат турнир на всеки една, две или три години съответно. 45% от анкетираните са „за“ провеждането на Мондиал на всеки четири години.

На база първоначалните резултати, могат да бъдат изтъкнати следните заключения: „Мнозинството от фенове би искало да види по-често провеждане на Световното първенство за мъже – от това мнозинство предпочитаната честота е на всеки две години. Има значителни разлики между т.нар. „традиционни пазари“ и развиващите се футболни пазари, и по-младите поколения във всички региони са по-отворени и заинтригувани от промяна в сравнение с по-възрастните поколения“, се казва в съобщението на ФИФА. Когато възрастта е фактор, всяка група е значително в подкрепа на запазването на сегашния формат.

ФИФА добави в официалното си прессъобщение, че в момента тече по-голямо проучване, включващо 100 000 души. Бившият мениджър на Арсенал Арсен Венгер е най-големият привърженик на идеята за Световно на всеки две години, като предложението му не бе одобрено от УЕФА и Европейските първенства, които представляват дивизиите на континента, включително Висшата лига. /БГНЕС