ВСС образува дисциплинарна проверка по случая Миталов

На закрито заседание ВСС реши със 7:4 гласа да образува дисциплинарна проверка по случая на съдия Андон Миталов.

Той стана първият българин, попаднал под санкциите на САЩ за значителна корупция, по Закона за разпределение на бюджета на Държавния департамент.

Решението отне 3 часа на магистратите. То идва на фона на искане от страна на правосъдния министър Данаил Кирилов за освобождаването на Миталов, предаде БНТ.

БГНЕС припомня, че САЩ наложи забрана за влизане в страната на съдия Андон Миталов, който в края на 2019 г. разреши на обвинения в шпионаж Николай Малинов да пътува до Русия, за да получи награда от президента Путин, при положение, че има забрана за напускането на България. САЩ наложиха забрана и на семейството на Миталов. От Държавния департамент съобщиха, че има достоверна информация, че Миталов е участвал, директно или индиректно, в сериозна корупция в качеството си на съдия от Специализирания наказателен съд. Тази корупция подкопава върховенството на закона и демократичните институции в България. Американският посланик у нас Херо Мустафа съобщи, че името на Миталов е първото, но не и последното и ще има още лица, които ще получат забрана за влизане на територията на Щатите заради корупционни действия. /БГНЕС