ВСС обсъжда предложението за предсрочно освобождаване на Гешев

Предложението от министъра на правосъдието за предсрочно освобождаване на главния прокурор, ще бъде обсъдено на заседанието на пленума на ВСС в четвъртък, предаде репортер на БГНЕС.

На 14 юли до Янаки Стоилов e постъпила информация от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков относно допуснати нарушения на Иван Гешев в качеството му на главен прокурор. „След като разгледах предоставената информация, смятам че в нея има данни за действия и бездействия на главния прокурор, които съставляват тежко нарушение на служебните задължения и действия, накърняващи престижа на съдебната власт“, посочи той миналия петък.

Такива обстоятелства са: Разгласяване на данни от досъдебно производство, при това избирателно и тенденциозно. Публични изявления и коментари, които показват пристрастност и предубеденост и нарушават презумпцията за невиновност. Липса на еднакви критерии при преценката и действията по случаи, засягащи лица, заемащи висши държавни длъжности. Използване на служители от Бюрото за защита на свидетели за извършване на претърсвания и изземвания в сградата на президентството, което е злоупотреба с техните служебни задължения, нарушава принципа на разделение на властите и е недопустимо посегателство над друга конституционно установена институция – президентската. Пренебрегване на принципа за случайно разпределение на делата чрез създаване на специализирани отдели в СРП и СГП, в чието кадрово окомплектоване участват командировани прокурори, поставящо под въпрос тяхната независимост.

„Редица действия на главния прокурор, за които се съдържат данни в подадената до мен информация, са в противоречие с Кодекса за етично поведение на българските магистрати, одобрен от ВСС и специално с принципите за безпристрастност, благоприличие и конфиденциалност, както и с неговите задължения като административен ръководител”, пише в предложението от Янаки Стоилов.

Мандатът на главният прокурор е 7-годишен. В предложението е посочено, че административен ръководител се освобождава от длъжност предсрочно на някое от основанията по чл. 129, ал. 3 от Конституцията. Сред тях е тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт. Пленумът на ВСС да се произнесе именно за наличието на тези обстоятелства за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев е и предложението, което направи правосъдният министър.

Законът за съдебната власт казва, че основанието за предсрочно освобождаване на главния прокурор се установява от пленума на Висшия съдебен съвет с решение, за което е необходимо мнозинство не по-малко от 17 гласа, след което на президента се предлага неговото освобождаване. Според закона министърът е сред тези, които могат да правят предложение за кандидатура за главен прокурор, респективно за неговото освобождаване. Запознати посочват, че процедурата е огледална на тази за избор на главен прокурор.

Прокуратурата определи като политически акт предложението за оставка на главния прокурор Иван Гешев. Според говорителката на главния прокурор Сийка Милева това е политически акт, целящ извличането на политически дивиденти и пиар. Тя също така смята, че Стоилов изпълнява волята на вътрешния министър Бойко Рашков.

Пред сградата на ВСС преди Пленума ще се проведе и протест на БОЕЦ под надслов „ЗА незабавен старт на процедура по отстраняване на главния прокурор Иван Гешев от заемания пост!”.

Да постигнем още една от целите на гражданите, която ни изведе на площадите. Отстраняването на Гешев е първата задължителна стъпка по пътя на съдебната реформа, борбата с корупцията и превръщането на България в правова държава.

Свобода, справедливост, демокрация!, заявяват още организаторите на протеста. /БГНЕС