ВСС отложи разглеждането на точката за отстраняване на Иван Гешев

Висшият съдебен съвет (ВСС) единодушно прие да отложи разглеждането на искането за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев до приемане на процедурни правила, предаде репортер на БГНЕС.

„Разследването на антикорупционния фонд, протестите от 2020 година и упражняването на полицейско насилие, делото срещу Баневи, системата за случайно разпределение на делата, поставят под съмнения почтеността и независимостта на съдебната власт“, каза правосъдният министър Надежда Йорданова по отношение на Иван Гешев, по време на изслушването на ВСС за неговото отстраняване.

Тя отбеляза, че доверието в главния прокурор е едва 8%.

„Тези публични изяви трябва да бъдат разгледани с оглед развитието на описаните досъдебни производства, липсата на ефективно разследване по отделни случаи, което създава негативно отношение на обществото към прокуратурата. На национално ниво доверие в Гешев имат 8%, а отрицателно мнение имат 57%“, каза тя.

Йорданова посочи, че е нелепо главният прокурор да неглижира ролята на медиите.

„Според главния прокурор е обидно в 21 век да се изисква с изрезки от вестници отстраняването му. Показаното надменно и неглижиращо отношение към медийните публикации, е показателно за дълбоко непознаване на ролята на медиите, чиято работа е да разкрива злоупотреби“, каза Йорданова.

От своя страна Иван Гешев заяви, че 8% е по-висок рейтинг на доверие от процентите, които е получила партията на Йорданова.

„Това е политическа атака, която се води срещу прокуратурата. Бих препоръчал да се прочетат решенията на консултативния съвет на европейските прокурори. Точно заради това има разделяне на властите, защото не сме политици, за да мерим работата си с рейтинг, но ако имам 8% доверие, това е по-голям процент от резултатите на партията, издигнала някои от хората в тази зала“, отговори Гешев.

Иван Гешев: Искането за отстраняването ми е правно нищо

Част от присъстващите призоваха политиката да напусне залата.

„Нека политиката да напусне тази зала и да остане само правото. Първото предложение е да отложим разглеждането на тази точка“, каза Георги Чолаков.

След заседанието министър Надежда Йорданова коментира, че не е изненадана от решението на Пленума на ВСС, тъй като членовете следват поставят на преден план процедурата и каза, че не вижда съществен проблем в отлагането на точката за след две седмици.

„Аз не виждам съществен проблем в това, стига да не се отложи прекалено дълго във времето. Има желание да се работи динамично и в кратки срокове, очаквам след две седмици да бъдат разгледани тези правила, като очаквам те добросъвестно да гарантират процедурата, а не да се опитват чрез нея да заобиколят разглеждането“, каза тя.

„Важно е да посочим, че тези правила трябва да са огледални на правилата за избор на главен прокурор, председател на КС, председател на ВАС, такава е законовата норма. Очаквам да видя правилата. Ако имам предложения във връзка с процедурните правила, аз ще сезирам пленума на ВСС“, заяви тя.

Министър Йорданова ще уважи решението, защото по нейните думи, тя се ръководи от закона.

„Нека да видим какви ще са процедурните правила, а от моя гледна точка процедурата е ясна. За първи път стартира такава процедура, тя трябваше да стартира миналото лято, ако Пленумът на ВСС не беше счел конституцията по различен начин. Аз от встъпването си в мандат завявам, че законите трябва да се спазват. Ще проявя уважение към органите на съответните институции. Война с календара няма да водя. Не съм предложила процедурни правила, защото процедурата е ясна“, каза Йорданова. /БГНЕС