ВСС реши да открие процедура за избор на нов главен прокурор

Пленумът на ВСС взе решение да открие процедура за избора на нов главен прокурор. Предложението беше подкрепено с 12 гласа "за" и четири гласа "против", предаде репортер на БГНЕС.


Последната точка от дневния ред на кадровиците беше предложението на Прокурорската колегия Пленумът на ВСС да открие процедура за избор на главен прокурор, както и да приеме времеви график за провеждане на процедурата по избора.

Галина Захарова, председател на ВКС и член на Съдийската колегия, смята, че този въпрос трябва да се реши в по-късен момент. "Конституционният съд е ангажиран с дело, като неговото решение върху този въпрос ще има пряко значение върху процедурата за избор на главен прокурор", заяви тя.

Георги Чолаков, председател на ВАС и член на Съдийската колегия, подчерта, че като орган ВСС следва да спазва закона, в който е разпоредено, че в 7-дневен срок трябва да бъде открита процедурата, заявявайки, че са толкова легитимни към днешна дата, колкото към датата, когато предложиха на президента предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. "Ние следва да открием процедурата и оттам нататък да съобразяваме всички промени, които настъпват, за да спазим закона", каза още той.

Пашкунова направи предложение за отлагане произнасянето по процедурата, но то не беше прието. За него гласуваха четирима "за" и 14 "против".

Така след над час разисквания по темата и изразяване на различни становища, Пленумът на ВСС взе решение да открие процедурата за избора на главен прокурор./БГНЕС

Тагове: