ВСС ще разгледа предложението за отстраняване на Гешев

Висшият съдебен съвет ще разгледа днес допустимостта на предложението на министъра на правосъдието Надежда Йорданова за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев, предаде репортер на БГНЕС.

На предното си заседание Пленумът на ВСС отложи разглеждането по същество. Министър Йорданова заяви, че пленумът е взел две основни решения. Първо, указът на министъра на правосъдието да отстрани нередовност в предложението, което е внесено през юли миналата година. "Нередовността се състои в това, че в самото предложение не са изложени конкретните фактически обстоятелства, за които се твърди, че съставляват посочените нарушения и съответно уронването на престижа на съдебната власт и даде седемдневен срок от днес за отстраняване на тези нередовности", обясни тя.

На 4 май предстои да се разгледа редовността на предложението на министъра на правосъдието от юли 2021г.

“Желанието и становището на Пленума на ВСС, съдейки от дебата, въпреки че все още няма такова решение, е да се обединят двете предложения в общо разглеждане”, каза Йорданова. „Считам, че е възможно до края на месец май, Пленумът на ВСС да разгледа и двете искания по същество”, смята Йорданова. /БГНЕС