Вътев: Поземлените отношения изискват сериозни законодателни промени

Не само в земеделието, а и почти всеки, които се е занимавал с някаква инвестиционна дейност, знае колко тежки проблеми възникват за съответствието между

кадастъра и регулацията. Не съм чувал за друга страна в Европа и света да има подобни тежки такива неуредици в земеползването. Крайно време е България да има един механизъм, един документ, това да е кадастъра, и той да решава всичко. Мисля, че какъвто е проблемът в ползването на земеделските земи, такъв е проблемът в ползването на неземеделските земи.

Тепърва ще предлагаме решения. Ще инициираме промени в закона. Страшно много са абсолютно наболелите причини, които изискват много сериозни законодателни промени в поземлените отношения.

Това заяви министърът на земеделието и храните Кирил Вътев след провеждането на първия Консултативен съвет по поземлени отношения, предаде репортер на БГНЕС.

“След първия проведен Консултативен съвет, които беше за поземлените отношения, проблемите, свързани с тази тема са много. Някои са много трудно решими и изискват много сериозни законодателни и нормативни промени. Това не е първият консултативен съвет”, добави Вътев и уточни, че предстоят консултативни съвети по въпросите на млякото, плодовете и зеленчуците, а през следващата седмица – за месото.

Георги Тошев, заместник-министър на земеделието, каза, че дългоочакваният консултативен съвет по поземлените отношения вече се е провел. “Като първо заседание бяха приети вътрешни правила за работата на Консултативния съвет”, каза той и добави, че всички решения са били приети единодушно, а разговорът е бил продуктивен.

Веселина Рачева, представител на Асоциацията на българските био производители отбеляза, че за тях е много важна темата с отношенията в земеделието, защото не могат да развиват сектора без земя и без да има устойчиви и целенасочени перспективи за нейното ползване.

“Законът за собствеността и ползването на земеделската земя е един от често най-променяните закони, и в консултативния съвет се е образувала една джунгла, в която доста трудно земеделците могат да се справят, ориентират, и най-вече да разчитат на дългосрочно ползване на земеделските земи, което за нашия бранш - биопроизводството, е изключително важно и необходимо. Обнадеждени сме, казахме и нашите виждания по отношение на ползването на общински и държавен поземлен фонд”, каза тя.

Юлия Коюнджийска, заместник - председател на Обединените български животновъди, посочи, че за първи път се създава такъв съвет, и това може да помогне много на българските животновъди.

“На този съвет бяха извадени доста проблеми и въпроси, бяха изведени и такива, които въобще не бяха засегнати - кадастъра и др., но не бяха споменати много важни теми по отношение на грешките, които се допускат в катастралните планове. За нас, животновъдите, е изключително важно да бъдат направени промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи и то по отношение на разпределението на пасища и ливади”, обясни тя и изрази надежда е в най-кратки срокове това да се случи.

Костадин Костадинов от Българска аграрна камара каза, че проблемите са много, но изрази надежда, че на този консултативен съвет ще бъдат решени голяма част от тях.

Стефан Асенов, директор на Българска асоциация на собствениците на земеделски земи напомни, че земеделската земя е ограничен природен ресурс. “Дълги години усещаме, че тази прекрасна сграда неглижира малко или повече проблематиката, свързана със земеделската земя”, отбеляза той. Според него за последните над 30 години са се събрали много проблеми - напояване, кадастър, отчуждаване, агроекология и др. Той изрази надежда този съвет да работи прагматично на база определени цели./БГНЕС