Вътев призова за диалог, в отговор земеделците разсипаха мляко и малини

Обстановката е сложна, повече отколкото си представяме, каза министърът на земеделието Кирил Вътев, който отиде в Долни Богров, за да се срещне с протестиращите зърнопроизводители, предаде репортер на БГНЕС.

Не съм професионален политик, много добре познавам проблемите от 30 години. Идвам от полето с тях. Въпросът е как ще ги решим. От войната се промениха страшно много неща. Ние сме най-близо до нея и сме едни от най-потърпевшите, заедно с още 4 фронтови държави. С огромно уважение се отнасям към вашия справедлив протест - всеки се бори да произвежда и да получи заслуженото.

Имаме основание да си говорим, за да намерим правилните решения. Нито едно от решенията не предполага моментален резултат, посочи Вътев. Той бе освиркан от събралите се зърнопроизводители.

Парите за пропаднали площи са осигурени, очаквам вашите заявления.

Вътев попита дали е на футболен мач, или на нормален диалог. Ако искате да чуете, дайте да водим нормален диалог, готов съм да отговарям на въпросите ви, отбеляза Вътев. Помощите за Украйна , осигурени са 150 млн. чакаме нотификация от ЕК. Това е процедура, другите 63 млн. също са осигурени. Утре ще се издаде министерското постановление, обяви Вътев.

По помощта de minimis има остатък, който се разработва, за да може да бъде пуснато и да бъдат платени парите след подаване на заявления. Всички премиери на погранични държави, включително Денков, водят преговори с премиера на Украйна, каза Вътев.

Недоволните зърнопроизводители изляха мляко и хвърлиха малини на земята. /БГНЕС