Вътев: Зелената сделка прави земеделието неконкурентно

Проблемът в земеделието не е национален български, а общоевропейски и той е функция от Зелената сделка. Зелената сделка прави неконкурентно земеделието на Европа. Европейските земеделци протестират основателно срещу вноса от трети страни.

Това заяви министърът на земеделието и храните Кирил Вътев.

Той заяви, че около 60% от свинското месо, 10% от телешкото и говеждото и между 90% и 100% от пилешкото месо, което консумира родният потребител е българско производство.

Министър Вътев съобщи пред Нова тв, че предстои въвеждането на електронно идентифициране на животни. „Така във всеки един момент ще знаем къде се намери дадено животно. Но трябва да знаем за колко животни търсим устройства, затова в момента извършваме преброяване. Когато едно животно се подпомага, то трябва да бъде лесно идентифицирано“, обясни земеделският министър.

„Практиката да се подпомага всеки, който иска означава, че не знаем какво правим“, категоричен е министър Вътев. „Ние имаме ферми с изключителни добиви на мляко и производство на зеленчуци. Тях няма да ги видите на протестите. На протестите са тези, които са забравили какво е пазар“, каза той.

Вътев подчерта, че всички се нуждаят от субсидии. „Докато в Европа се раздават субсидии и нашите земеделци се нуждаят от тях. Още повече, че те са ощетени при подписването на договора за присъединяване с изплащането на по-ниски субсидии“, заяви той.

Единствено в България се подпомагат автохтонни породи, докато в останалите страни те са развити до висока производителност. „Те са ценен генофонд, но трябва да дават и продукция“, подчерта земеделският министър.

Други цели се преследват с исканата оставка. „Това са политически искания. Те не могат да си аргументират исканията. Говорих с Габриел, тя е запозната с вчерашното споразумение, одобрила го е. Хората, които днес ще протестират пред МС, непрекъснато правят локални протести – ту пред МЗХ, ту пред МС“, заяви Кирил Вътев. /БГНЕС