Втора гореща вълна залива Западна Европа

Франция и Великобритания ще бъдат засегнати на високи температури, а горещата вълна в Западна Европа ще подхрани горските пожари в обширни горски масиви.

От неделя насам в големи части от Иберийския полуостров температурите надхвърлят 40°C, а пожарникарите се борят с горските пожари в Испания и Португалия.

В Южна Франция от вторник следобед горски пожар е обхванал 800 хектара борови дървета южно от Бордо, което е принудило 150 жители да се евакуират от домовете си, сочат данни на местната пожарна служба.

А близо до Дюната на Пилат - най-високата пясъчна дюна в Европа, друг пожар е погълнал около 180 хектара стари борови дървета, съобщиха властите.

Около 6 000 къмпингуващи в близост до дюната са били евакуирани през нощта като предпазна мярка, съобщи пред местния новинарски канал BFMTV подполковник Давид Анотел от противопожарната служба.

Пожарникарите са работили през цялата нощ на пясъчния терен, за да "отрежат главата на огъня", заяви служителят пред АФП, като добави, че пожарът е бил овладян.

Министър-председателят Елизабет Борн призова министрите от правителството да бъдат готови да се справят с последиците от горещата вълна, която се очаква да продължи до 10 дни.

"Горещините се отразяват много бързо на здравето на хората, особено на най-уязвимите", се казва в изявление на кабинета.

Според учени горещите вълни зачестяват поради изменението на климата. С повишаването на глобалните температури с течение на времето се очаква те да стават все по-интензивни.

Предишният подобен феномен, който засегна Франция, Португалия и Испания, се случи в средата на юни.

"Очакваме да се влоши", заяви говорителката на Световната метеорологична организация Клер Нулис на брифинг в Женева във вторник.

"Тази горещина е съпътствана от суша. Имаме много, много сухи почви", каза и допълни, че въпреки началото на лятото, "сезонът е много лош за ледниците".

Миналата седмица лавина, предизвикана от срутването на най-големия ледник в италианските Алпи поради необичайно високите температури, уби 11 души.

Потискащи температури

Очаква се през следващите дни високите температури да обхванат и други части на Западна и Централна Европа.

Великобритания издаде предупреждение с код "кехлибар" - второто най-високо от трите нива, което показва, че екстремните горещини ще имат "силно въздействие" върху ежедневието и хората. Прогнозите са, че през следващите дни температурите в югоизточната част на страната ще достигнат 35°C.

Най-високата регистрирана температура във Великобритания беше на 25 юли 2019 г. – тя достигна 38,7°C в Ботаническата градина на Кеймбридж в Източна Англия. Служител на климатичната служба на Обединеното кралство заяви, че шансовете за нов рекорд в страната се увеличават поради "силно изразено затопляне".

В Испания прогнозите са температурите да продължат да се повишават до четвъртък, като в долината на река Гуадалкивир в Севиля в южната част на страната се очакват максимални стойности до 44°C.

Испанското министерство на здравеопазването предупреди, че "силните горещини" могат да засегнат "жизнените функции" на хората и да провокират проблеми като топлинен удар. То посъветва хората да пият често вода, да носят леки дрехи и "да останат възможно най-дълго" на сянка или на климатизирани места.

Но за тези, които си изкарват прехраната с работа на открито, това беше трудна задача.

"Трудно е, защото температурата е малко потискаща", казва Мигел Анхел Нунес, 54-годишен зидар на строителен обект в центъра на Мадрид.

В източния регион на страната - Естремадура, около 300 пожарникари, подкрепени от 17 самолета и хеликоптера, се бориха във вторник с горски пожар, който опустоши 2500 хектара, съобщиха местните власти.

Пожарът е започнал в понеделник вследствие на удар от мълния и "вероятно ще продължи няколко дни", заяви пред репортери ръководителят на регионалното правителство на Естремадура Гилермо Фернандес Вара.

Между 1 януари и 3 юли над 70 300 хектара гори в Испания се издига дим, съобщи правителството - почти два пъти повече от средното за последните десет години.

Максимална предпазливост

Пожарникарите в съседна Португалия се борят с подобен ад, който от миналата седмица изпепели около 2000 хектара земя в централната община Орем.

Пожарът беше овладян в понеделник, но във вторник се разгоря отново.

Тъй като се очаква температурите ще надвишат 40 °C, португалският министър-председател Антонио Коща призова за "максимална предпазливост".

"В миналото сме преживявали подобни ситуации и със сигурност ще ги преживяваме и в бъдеще", каза той.

Цялата страна е в "състояние на тревога" за горски пожари поне до петък, като се повишават нивата на готовност на пожарникарите, полицията и службите за спешна медицинска помощ.

Настоящият ад събужда спомени за опустошителните горски пожари през 2017 г., които отнеха живота на над 100 души в Португалия.

Властите в град Синтра близо до Лисабон затвориха редица туристически атракции като дворци и паметници в зелена планинска верига, популярна сред посетителите, като предпазна мярка. /БГНЕС, АФП

Париж / Франция