Втори ден от срещата на върха на Г-20 в Рим: климат и устойчивост

Във втория и последен ден от срещата на върха на Г-20 в Рим държавните и правителствени ръководители на най-развитите индустриални държави ще обсъдят изменението на климата и околната среда, както и устойчивото развитие.

Домакинът на форума Марио Драги и кралица Максима

Срещата на върха на Г-20 ще започне с разходка на ръководителите на делегации до едно от символичните места на историческия център на града: Фонтанът Ди Треви.

След това конгресният център Ла Нувола ще бъде домакин както на многостранните сесии, така и на двустранните срещи на лидерите. В 10.30 часа ще има съпътстващо събитие за ролята на частния сектор в борбата срещу изменението на климата. Основен оратор ще бъде Чарлз, принц на Уелс.

В 11 и в 13.50 часа програмата включва две работни сесии, посветени, съответно, на изменението на климата и околната среда и на устойчивото развитие.

Очаква се да бъде обявена съвместна декларация във връзка със Световната конференция по климата в Глазгоу. Въпреки това еколозите са песимисти, че страните от Г-20 ще могат да се споразумеят за ясен и амбициозен сигнал по време на преговорите за климата на COP26.

Срещата на върха ще завърши късно следобед с традиционната заключителна пресконференция на министър-председателя на Италия Марио Драги, който при откриването на срещата, подчерта, че „многостранността е най-добрият отговор на проблемите, пред които сме изправени днес. В много отношения това е единственият възможен отговор”. /БГНЕС