Втори мандат за Вучич, СПП печели около 40%

Прогнозните резултати от президентските и парламентарните избори в Сърбия сочат, че Александър Вучич и неговата Сръбска прогресивна партия /СПП/ са спечелили убедителни победи.

В съвместна прогноза наблюдателят на изборите CeSID и социологическата организация Ipsos прогнозират, че Вучич ще спечели втори петгодишен мандат като президент, получавайки почти 60 % от гласовете.

В същото време Прогресивната партия ще запази доминантната си роля в Народното събрание, като си осигури над 40% от гласовете.

Ако се предположи, че те формират обичайната си коалиция със Социалистическата партия, би трябвало да имат удобно управляващо мнозинство.

Александър Вучич заяви, че е "горд" от "голямата подкрепа на народа" и определи кампанията си като "най-чистата и най-красивата в историята на Сърбия".

Като приоритети за втория си мандат той посочи продължаването на модернизацията на Сърбия, привличането на чуждестранни инвестиции и осигуряването на мир и стабилност. Той отбеляза, че ще се стреми да запази традиционните връзки на Белград с Москва, въпреки руската инвазия в Украйна, като същевременно продължи преговорите за членство в ЕС.

"Добрите отношения в региона са най-важното нещо, но също така и да не се късат връзките с традиционните приятели", каза той.

Опозиционните партии ще останат горчиво разочаровани от резултатите. Те бойкотираха предишните парламентарни избори през 2020 г., твърдейки, че влиянието на правителството върху медиите е направило невъзможно провеждането на свободен и честен вот. Тяхното отсъствие само позволи на Прогресивната партия да управлява без съпротива.

Така че този път широк кръг от партии сформираха коалиция - Обединена Сърбия, за да предложат на избирателите надеждна алтернатива. Те издигнаха бившия генерал Здравко Понос за свой кандидат за президент и се надяваха, че той поне ще принуди Вучич да се яви на втори тур. Но той не успя да постигне успех - събра по-малко от 20 % от гласовете.

Сега "Обединена Сърбия" ще формира втория по големина блок в Народната скупщина, където към тях ще се присъедини и новото ляво-зелено движение "Морамо". Един от най-изявените членове на последното - природозащитникът Александър Йованович, постави въпроса защо националната избирателна комисия не е публикувала предварителни резултати. Той призова поддръжниците си да "защитят всеки глас на улицата", ако се появят доказателства за нередности при гласуването. Йованович заяви, че кампанията "Екологично въстание" ще продължи протестите си срещу замърсяването на околната среда и добива на литий в Сърбия - и двете теми станаха актуални преди началото на войната в Украйна.

Избирателната комисия ще публикува официалните резултати в понеделник вечерта. Но вече изглежда ясно, че сърбите са избрали "мира и стабилността", които Вучич обеща, че той и неговата партия ще им гарантират./БГНЕС, Би Би Си