Втори мандат за Заев

Македонският парламент гласува правителството на премиера Зоран Заев. То бе подкрепено от 62 депутати.

Това е вторият мандат на Заев като министър-председател. Първото правителство на лидера на СДСМ беше избрано на 1 юни 2017 г. и остана на власт до началото на тази година. За три години той успя да нормализира вътрешната политическа обстановка след 10-годишното авторитарно управление на Никола Груевски.

Благодарение на Заев Македония излезе и от международната изолация. На 1 август 2017 г. той подписа Договора за добросъседство и приятелство с България, а година по-късно и Преспанския договор с Гърция, който сложи край на продължилия десетилетия спор за името. Добрите отношения със София и Атина дадоха шанс на евроатлантическата интеграция на Република Северна Македония, която от тази година е 30 член на НАТО. Страната получи и покана за преговори за присъединяване с ЕС.

"След като се присъединихме към НАТО, ще покажем, че можем да влезем и в ЕС, - това е национален стратегически интерес от десетилетия. Новото правителство остава сериозно ангажирано с реализирането на Споразумението от Преспа с Гърция и Споразумението за добросъседство с България. Тези споразумения ни осигуриха членство в НАТО и отвориха вратата за преговори с ЕС“, заяви Заев при представянето на втория си кабинет.

Новият премиер също така обеща по-високи заплати за лекарите, ново оборудване за болниците, инвестиции в публичната сфера и подпомагане на различни видове работници.

Важно място в програмата на новия кабинет се отделя на икономиката и развитието на транспортната инфраструктура, включително изграждането на Коридор №8 към България. Предвижда се нивото на публичните инвестиции ще нарасне до 2,2 милиарда евро, а очакваните преки частни инвестиции да бъдат над 1,2 милиарда евро за четири години.

Правителствената коалиция е сформирана от СДСМ и останалите партии от коалицията „Можем“, ДУИ и ДП, които разполагат с 62 гласа. Броят на министерските постове в новото правителство е намален със седем - до 19 министри и министър-председател.

Ключови министри в новия кабинет са Радмила Шекеринска, която запазва своя пост начело на министерството на отбраната, Буяр Османи ще ръководи дипломацията, а Никола Димитров ще бъде вицепремиер по европейските въпроси. Вътрешното министерство остава в ръцете на Оливер Спасовски, а здравеопазването е поверено на Венко Филипче.

Министерството на земеделието, горите и водното стопанство ще се ръководи от Арианит Ходжа - коалиционен партньор на СДСМ, а Артан Груби от ДСИ ще бъде първи вицепремиер и министър на политическата система. /БГНЕС