Втори тур на изборите за местна власт, този път гласуваме и с машини

В неделя се провежда втори тур на местните избори, на който трябва да изберем 91 кметове на общини, 451 на кметства и 31 на райони, предаде репортер на БГНЕС.


19 областни града не успяха да изберат свой кмет на първи тур. Балотажи ще има в трите най-големи града в страната – София, Пловдив и Варна.

На втория тур ще се гласува в 7250 секции, в 5900 секции ще се гласува с машини. Това реши Върховният административен съд, който отмени решението на ЦИК от първия тур да се гласува само с хартиени бюлетини.

Министерството на електронното управление (МЕУ), Българският институт по метрология (БИМ) и Българският институт за стандартизация (БИС) на 2 ноември удостовериха съответствието на техническите устройства за машинно гласуване за балотажа на местните избори на 5-ти ноември. Екипите на трите институции работиха интензивно и в непрекъснат режим в последните дни, за да извършат процедурата и да осигурят протичането на честни и демократични избори в неделя.

На балотажа право на глас имат 6 380 052 избиратели. На 5 ноември могат да гласуват и са включени в избирателните списъци тези избиратели, които между първия и втория тур са придобили избирателни права, включително навършващите 18 г. към изборния ден.

В неделя секциите ще отворят в 7.00 сутринта и вотът ще продължи до 20.00 ч., или до изчерпване на чакащите да гласуват. /БГНЕС

Тагове: