Втори тур на местните избори във Франция

Франция ще проведе днес втория тур на общинските избори, отложен със 106 дни през март поради пандемията от коронавирус. В повечето региони изборът на местни власти приключи на първия тур на 15 март, така че гласуването ще се проведе само в най-големите градове - Париж, Лион и Марсилия - и около 1/6 от останалите общини.

В последния момент гласуването във Френска Гвиана беше отложено поради пандемията от коронавируса.

Общо 16,5 милиона избиратели (39% от електората) са поканени да участват в днешните избори.

Най-интригуваща, разбира се е битката в Париж

Официалната предизборна кампания, която се провежда от 15 юни, приключи в вчера сутринта. В столицата повечето анализатори прогнозират преизбирането на настоящия кмет Ан Идалго, която зае поста през 2014 г. Тя беше лидер в първия тур на изборите на 15 март, като получи тогава 29% от гласовете. Нейната съперничка, кметът на елитния VII район на столицата, Рашида Дати, представлява дясноцентристката републиканска партия и на първия тур беше подкрепена от 22,7% от избирателите.

Идалго, който се радва на подкрепата на природозащитниците, остава в същото време един от малкото политици на Социалистическата партия, които са запазили своето влияние. Според програмата й, ако бъде избрана за втори мандат, Идалго възнамерява да направи центъра на Париж по-достъпен за пешеходци и колоездачи. Друго нейно обещание е да увеличи броя на местата за децата в предучилищна възраст. Основните обещания на Дати към избирателите на мегалополиса с население от 2,1 милиона са „чистите улици и безопасността“. Преди това тя заемаше поста министър на правосъдието във френското правителство.

Кандидат за кметския пост в големия пристанищен и търговски център на западния бряг на страната – Хавър е премиерът Едуар Филип. Той ръководи града, преди да оглави правителството./БГНЕС, ТАСС