Втори тур на президентските избори в Румъния

Днес в Румъния се провежда втори тур на президентските избори. На балотаж се явяват Клаус Йоханис и бившият премиер Виорика Дънчила.

60-годишният центристки либерал получи около 36% подкрепа на първия тур на 10 ноември, а лидерът на социалдемократите (ПСД) Виорика Дънчила беше на второ място с 24%.

Йоханис, създател на анти-корупционни политики, който спечели похвали на Запад за своята ангажираност към върховенството на закона, се счита за печеливш на утрешния балотаж.

Дънчила беше министър-председател до миналия месец, когато ПСД беше свалена от власт с вот на недоверие заради обвинения в корупция. Парламентът одобри ново правителство на преходното малцинство на новия премиер Людовик Орбан от центристката Националнолиберална партия. Орбан ще насрочи общи избори догодина.

На снимката: Виорика Дънчила

Румънската президентска институция има повече от церемониална роля. Президентът е главнокомандващ на въоръжените сили, номинира премиер - който има изпълнителни правомощия - и може да налага вето на законите, приети от парламента.

Наблюдатели казаха, че победата за Йоханис може да увеличи шанса на Националната либерална партия да формира по-силна коалиция след парламентарните избори през следващата година и да възстанови доверието на инвеститорите, ерозирано от няколко години заради политическа нестабилност и високи нива на публичните разходи.

Румъния се сблъсква с наблюдението на Европейския съюз по отношение на напредъка в реформата на своята съдебна система от 2007 г. Но редица правителства на ПСД се опитаха да отменят някои правила за борба с корупцията през последните години, присъединявайки се към редиците на други бивши комунистически държави в блока, които понасят критика по отношение на спазването на върховенството на закона.

На снимката: Клаус Йоханис

Йоханис, който спечели първия си мандат като президент през 2014 г., оспори дискусионното преразглеждане на съдебната система и опитите за ограничаване на независимостта на магистратите.

Той също инициира национален референдум, на който по-голямата част от румънците заявиха, че искат на правителството да бъде забранено да променя законодателството чрез спешни постановления, и се застъпи за национална забрана за предоставяне на амнистии и помилвания за престъпления, свързани с корупция.

Днес малко над 18,2 милиона избиратели в северната ни съседка ще упражнят правото си на глас. /БГНЕС