Втори вот на недоверие няма да има, "Възраждане" не даде подписи на БСП

БСП не е събрала достатъчно подписи за вот на недоверие срещу кабинета на Николай Денков. Това съобщи заместник-председателят на ПГ на левицата Атанас Зафиров във връзка с подготвяния вот на недоверие, който се явява втори, след като гласуваният на 13 октомври вот, внесен от опозицията, за провал в сектор "Енергетика" не успя да събори кабинета, предаде репортер на БГНЕС.


Обявеният от БСП вот на недоверие за провал на правителството в областта националната сигурност и отбрана предизвика широк обществен интерес. Още с анонсирането на нашето намерение получихме уверение от “Възраждане” и "Има такъв народ", че ще получим подкрепа, след като подготвим и обсъдим мотивите към него. След като разписахме тези мотиви, ИТН веднага и коректно дадоха техните забележки, които бяха нанесени в окончателния вариант на мотивите, получихме и такива от “Възраждане”. Приехме окончателен текст, изпратен и одобрен и от двете политически сили. ИТН са съгласни веднага да внесем мотивите и да инициираме такъв вот, но от “Възраждане” получихме отказ с мотиви, че по време на кампания не бива да се прави такъв вот, заяви Зафиров на брифнг в централата на партията.

“Само нашите подписи и тези на ИТН не са достатъчни да внесем такъв вот”, добави Зафиров и посочи, че те продължават да събират подписи.

Според Зафиров “Възраждане” отказват да дадат нужния брой депутати за реализиране на вот на недоверие и това поставя въпрос защо в предизборна кампания се е провел вот на недоверие заради провал в сфера енергетика, а сега втори не се реализира.

Депутатът коментира, че въпреки гръмко обявените обещания, в условията на една засилваща се геополитическа нестабилност и припламващи ежедневно конфликти в различни части на света, рисковете пред страната растат.

Румен Гечев от БСП подчерта, че те винаги са настоявали да България да има силна армия. "Но за съжаление в последните десетилетия армията ни не се намира в състоянието, в което българите бихме искали да бъде. Защото се сключват договори, които са крайно неизгодни", каза Гечев и посочи:

"Правителството на сглобката в тройната коалиция - ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС искат да прекарат нова сделка на същата стойност като на самолетите Ф-16, почти 1,5 млрд. долара, при положение че българската държава преведе тази сума през 2019 г., а България не е получила нито един самолет. Доставката вече трябваше да започне”, каза той и обърна внимание, че тези милиарди се използват от американската страна. /БГНЕС