Вучич е против санкции срещу Русия

Сърбия няма да въвежда санкции срещу Русия. Това заяви сръбският президент Александър Вучич в обръщението си към нацията по повод на украинската криза.

„Сърбия дава пълна и принципна подкрепа за териториалната цялост на Украйна и искрено съжалява заради конфликта в Източна Европа“, каза той.

„Ръководени от защитата изключително на собствените си интереси взехме решение да не въвеждаме санкции срещу Русия… Сърбия най-искрено съжалява за случващото се в Източна Европа. Винаги сме считали руския и украинския народ за братски. Сърбия винаги е уважавала правото на ненарушаване на държавните граници. Един от основните наши принципи е зачитане на териториалната цялост на останалите държави“, заяви Вучич.

Той съобщи, че това са заключенията от заседанието на Съвета по национална сигурност.

„Ние винаги сме водили принципна външна политика и поради тази причина сме плащали скъпо. Поради настояването да запазим своята териториална цялост бяхме нападнати от 19 държави на НАТО в края на ХХ век. В съответствие с досегашната си политика Сърбия дава пълна подкрепа на териториалната цялост на Украйна“, каза още Вучич.

Според него въвеждането на санкции на когото и да било не е в интерес на Сърбия. /БГНЕС