Вучич: Геополитическите обстоятелства се промениха, Европа де факто е във война

„Факт е, че геополитическите обстоятелства се промениха, Европа де факто е във война“, заяви президентът на Сърбия Александър Вучич в обръщението си към гражданите на Сърбия. Той обяви последната информация относно ситуацията в Косово и Метохия.

Вучич обяви, че няма да говори за злободневни политически въпроси, след което веднага се насочи към темата за френско-германския план, предаде „Курир“.

„Първата версия, която не е много по-различна от втората, всички я видяхме през изминалите дни в различни медии, т.нар. на френско-германския план, но никой не пожела да говори за контекста, обстоятелствата и пред какво е изправена Сърбия. Винаги е повече от лесно да намерите безброй оплаквания и не можем да намерим нищо, за което да се възхищаваме в този документ“, заяви Вучич.

„Участвах във всички дискусии, откакто Дачич беше начело на правителството и никога не е изглеждало така. Въпросът е защо? Факт е, че геополитическите обстоятелства се промениха, Европа де факто е във война“, заяви Александър Вучич.

Президентът на Сърбия добави, че на срещата с международната "петорка" в петък му е било казано, че трябва да приеме тяхното предложение, защото в противен случай процесът на европейска интеграция ще бъде прекъснат, предаде „Данас“.

По думите на Вучич, за две мерки му е казано, че ще се сблъскат със спиране и изтегляне на инвестиции, а третата мярка ще бъде цялостна икономическа, която ще има последствия за Сърбия.

"Ясно казах какво е неприемливо за Сърбия", посочи президентът.

В началото той подчерта, че през последните дни всички сме виждали в медиите първата версия на френско-германския план, която не се различава от втората версия.

Според Вучич в Сърбия трябва да се обсъди по какъв начин да се повиши нивото на доверие с албанците и как да се изгради позиция за бъдещ дългосрочен мир.

„Първо трябва да се създаде Общността на сръбските общини“, подчертава Вучич.

„Трябва да говорим с всички и да търсим решение, имаме нужда от мир с албанците и отговорен подход“, каза Вучич.

БГНЕС припомня, че по-рано медиите в Сърбия съобщиха, че на среща в централата на СНС е имало разногласия и призиви за отказ от преговорите със САЩ и ЕС за Косово. Според информацията Вучич е казал, че ако някой смята, че може да ръководи страната по-добре от него, е готов да я остави на тях и след това е напуснал срещата.

Председателят на Изпълнителния комитет на Сръбската прогресивна партия (СНС) Дарко Глишич каза вчера, че ако президентът на Сърбия Александър Вучич остане на позицията си да подаде оставка, това ще бъде краят на СНС.

Миналия петък специалните представители на ЕС Мирослав Лайчак, на САЩ Габриел Ескобар, на Германия Еманюел Бон, на Франция Йенс Плетнер и на Италия Франческо Тал пристигнаха в Белград, за да проведат среща с Вучич. Сръбският президент заяви, че са му представени възможните негативни последици и предизвикателства, пред които е изправена Сърбия в случай на отказ. /БГНЕС

Белград / Сърбия