Вучич и Мицотакис утвърдиха общите си интереси на Балканите

Засилване на сътрудничеството в енергетиката и транспортната свързаност и утвърждаване на приятелските двустранни отношения, обещаха сръбският президент Александър Вучич и гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис, предаде БГНЕС.


Двамата откриват днес бизнес форум във сръбската столица. Сръбските министерства представят проекти за развитието на страната пред гръцкия бизнес, а делегация от Атина включва четирима министри.

Братски отношения

"Очаквам огромен напредък в икономическите връзки между Гърция и Сърбия. Поддържаме не само приятелски, но и братски отношения. Сърбия и Гърция винаги са се подкрепяли взаимно за териториалната цялост. Вярвам, че така ще бъде и в бъдеще. Надявам се, че търговският обмен ще се увеличи в рамките на 145 години от установяването на дипломатически отношения между двете страни", каза Вучич на съвместната пресконференция след двустранната среща.

Той призова Европейския съюз да даде "ясни сигнали за подкрепа на Сърбия", като подчерта, че Гърция е един от "значимите, важни и искрени поддръжници" на Белград по европейския път.

Александър Вучич изрази надежда, че страната му ще посрещне края на 2027 г. с обща стойност на брутния вътрешен продукт от 100 милиарда евро.


За това се нуждаем и от подкрепата на нашите гръцки приятели, гордея се с днешния Сръбско-гръцки бизнес форум”, каза Вучич и приветства всички гръцки компании, които искат да инвестират в Сърбия.


Най-голям поддръжник за членство ЕС

От своя страна гръцкият министър-председател подчерта, че Атина е най-големият поддръжник на Сърбия по европейския път. Кириакос Мицотакис отбеляза, че всеки път, когато е в Белград, се чувства "като у дома си".

„Сърбия е най-развитата в региона, а икономиката ви показва изключителни резултати. Аз съм обсъждал разширяването много пъти в Европа. Ще ви помагаме по всякакъв начин. Белград трябва да се възползва от благоприятните обстоятелства, а с икономическите реформи бързо ще се доближите до ЕС", каза той.

Мицотакис акцентира върху свързаността между Белград и Солун, както и завършването на транспортния коридор Пирея-Будапеща, като заяви:

"Трябва да използваме европейските фондове, предназначени за Западните Балкани. Регионалната свързаност, която свързва преди всичко гражданите, е един от най-важните пътища към ЕС. Разширяваме сътрудничеството и в енергийния сектор и диверсификацията на доставки."

По време на срещата между двамата е обърнато специално внимание върху високоскоростната железопътна линия Белград-Ниш.

"Ще я завършим чак до границата със Северна Македония. Остава да се прекоси македонската територия“, коментира Вучич. Той е информиран от гръцкия премиер, че Атина ще завърши високоскоростната железница от Игуменика до РСМ.

Гръцкият премиер отбеляза, че енергийната стабилност е важна както за двете държави, така и за целия регион и Европа.

„Подкрепяме транспорта на газ по вертикала от юг на север и обратно. С нас тук е изпълнителният директор на компания за природен газ, който има интерес да си сътрудничи с вашите компании. Ако вие от можете да се прехвърлите към нас големите складови центрове, които притежавате, това е само един от начините за партньорство, които можем да постигнем“, добави Мицотакис. На срещата беше подчертано, че позицията на Гърция по въпроса за Косово остава непроменена. /БГНЕС