Вучич: Изборите в Белград ще бъдат повторени на 28 април или 5 май

Повторните избори в Белград могат да се проведат на 28 април или 5 май, обяви днес сръбският президент Александър Вучич.


„Ако председателят на сръбския парламент бъде избран на 11, 12 или 13 март, няма значение, изборите трябва да се проведат до 11 или 12 май. Така те могат да бъдат на 28 април, между 45-ия и 60-ия ден, според закона. Така че те могат да бъдат на 28-ми или 5-ти. А на 5-ти е Великден. Искате ли да имаме избори на Великден?", каза Вучич пред репортери по време на обиколка на Военнотехническия институт в Жарково, съобщи вестник "Политика".

Коментирайки исканията на опозицията изборите да не са на 28 април заради празника, той каза, че трябва да се спазват законовите норми.

Според Вучич опозицията не е дошла на консултация с него, за да иска нещо конкретно.

"Те не спазиха елементарни демократични норми. Това, че са невежи, е по-малък проблем. Дори не знаеха как да поискат обявяване на избори, въпреки че е написано как се случва", каза Вучич.

Той отхвърли обвиненията на опозицията за изборни манипулации.

„Ако вярваха, че изборите са откраднати, щяха да излязат подскачащи от радост, тъй като ние сме единствената страна, която някога е канила Офисът за Демократични Институции и Човешки Права (ОДИЧП) към ОССЕ да присъства на местни избори. Във всяка избирателна секция ще има три пъти повече наблюдатели. За тях е ясно, че няма кражба. И им е ясно, че за да спечелиш изборите, трябва да спечелиш доверието на хората”, добави сръбския президент.

БГНЕС припомня, че опозицята и наблюдатели заявиха през декември, че правителството системно е крадяло изборите, главно като е довеждало граждани на Босна и Херцеговина и хора от градове в Сърбия да гласуват незаконно за Сръбската прогресивна партия (СПП), след като са били измамно регистрирани на адреси в Белград. Затова те поискаха повторение на изборите в столицата и международно разследване на нередностите в изборния процес в цялата страна.

На 28 февруари ОДИЧП публикува окончателния доклад за изборите в Сърбия, в който се посочва, че условията не са били еднакви за всички поради преобладаващото участие на президента на страната Александър Вучич. Добавя се, че са регистрирани натиск върху служители в публичния сектор да гласуват за правителството, злоупотреба с публични ресурси в негова полза и медийна доминация на Вучич. На 8 февруари Европейският парламент в резолюция призова за международно разследване на нередностите на изборите през декември и спиране на финансирането на ЕС за Белград, в случай че се докаже, че властите са извършили изборна измама. /БГНЕС