Вучич-Лавров: Руска подкрепа за газа, отбраната и въпроса с Косово

Президентът Александър Вучич заяви снощи на среща с руския външен министър Сергей Лавров, че се гордее с изключително добрите отношения, които Сърбия има с Русия, и че се надява на среща с руския му колега Владимир Путин преди края на годината.

След срещата руският външен министър заяви, че е предал на Кремъл „опасенията относно позицията на Сърбия и сърбите в региона“, че е получил „важни съвети“ от своя събеседник и че разговор с Путин е важен за стратегическото сътрудничество.

„Имах най-открития и искрен разговор (с Лавров) досега. Благодарих му, че дойде да уважи честването на 60-годишнината от основаването на Движението на необвързаните, както и за доброто сътрудничество, което е плод на вековно приятелство“, каза Вучич.

По думите му Сърбия продължава да има добро двустранно и многостранно сътрудничество и подкрепа от Русия във всички международни организации и институции.

Той също така изрази надежда, че сътрудничеството с Русия, засилено по време на здравната криза, причинена от коронавируса, ще продължи да се развива и че Сърбия "никога няма да забрави" тази подкрепа, особено получаването на ваксината „Спутник V“ и ангажираността на руски експерти.

"Благодарих за подкрепата за териториалния интегритет на Сърбия, съгласни сме с позицията, че въпросът за Косово и Метохия може да бъде решен само чрез намиране на компромис, а не чрез диктат. Сърбия ще остане военно неутрална страна и ще продължи да развива своя отбранителен капацитет, за да възпира всеки агресор", каза президентът на Сърбия.

„Въпреки COVID-19, нашето икономическо сътрудничество продължава положителната тенденция. Ръстът на взаимния ни обмен възлиза на е 4% спрямо предходната година. Ние сме особено благодарни за сътрудничеството в областта на енергийната сигурност, но също така и за работата, извършена от Руските железници“, каза Вучич, намеквайки за обновяването на железопътната мрежа и работата по линията Белград-Нови Сад.

Според Вучич, причините за енергийната криза са политически, а не икономически и "никой по света не иска да признае грешката" от прекалено бързото въвеждане на въглеродни данъци и нежеланието да се сключват дългосрочни договори с Русия“. По думите му енергийната криза ще продължи поне шест месеца.

„Казаха ми, че съм луд, защото не искам да затварям въглищните мини. Не можете да балансирате електричество с вятър и слънце. Кризата е много по-голяма, отколкото си мислите, цените на строителните материали растат навсякъде в Европа. Кой е виновен за това? За щастие имахме смелостта да изградим газопровод с Русия. Ако не бях аз, трябваше просто да взема въжето и да се обеся“, каза той.

Вучич отхвърли твърденията, че Москва оказва натиск върху официален Белград в областта на енергетиката, като добави, че всъщност Сърбия оказва натиск върху руските партньори да получи най-благоприятната цена за природен газ в Европа.

„Имам обещание от Лавров, че той ще поиска от Путин Сърбия да има най-добрите цени, познавам човека, ще имаме най-евтиния газ. Не можем да плащаме високите пазарни цени за газ, въпреки че имаме повече пари от всякога“, завърши Вучич.

В събота Вучич каза, че Сърбия обсъжда с Русия запазването на цената на газа на 270 долара за 1000 кубически метра за първите шест месеца от 2022 г., припомня БГНЕС.

На 11 и 12 октомври Белград е домакин на Среща на върха на Движението на необвързаните, в която се очаква да присъстват делегации от 105 държави и 550 участници. Срещата се провежда по повод 60-годишнината от създаването на движението и е едно от най-масовите събирания в Европа.

Между Русия и Сърбия има диалог на доверието, заяви руският външен министър Сергей Лавров снощи в Белград, подчертавайки значението на стратегическото партньорство между двете страни.

На съвместна пресконференция след среща със сръбския президент Александър Вучич Лавров заяви, че последното "потвърждение за последователното развитие на стратегическото партньорство на двете страни" е заседанието на Междуправителствения комитет, на което са предприети "конкретни стъпки" за подобряване на сътрудничеството.

„Искам да подчертая стратегическия характер на нашите взаимоотношения. Предадох топли поздрави и най-добри пожелания от президента (Владимир) Путин, решени сме да продължим диалога на най-високо ниво, обмислихме възможни контакти между двамата президенти и ще договорим тази среща", каза Лавров.

Той подчерта, че Русия продължава да стои зад това решението на косовския въпрос да се основава на зачитане на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН и да бъде основано на директен диалог между Белград и Прищина и одобрено от Съвета за сигурност на ООН.

Лавров, който пристигна в Белград, за да отбележи 60-годишнината на Движението на необвързаните, заяви, че Русия е загрижена "за провокацията в Северно Косово".

"Ние оценихме сдържаността на Сърбия и твърдата позиция на президента Вучич, която позволи разрешаването на кризата", каза ръководителят на руската дипломация.

Той заяви, че "е време да се изпълнят споразуменията, постигнати преди няколко години", преди всичко за формирането на Съюза на сръбските общини.

"Ние ще приемем всяко решение, което е добро за сръбския народ. ЕС носи специална отговорност за диалога, тъй като е одобрен от Общото събрание на ООН. По-ранни споразумения, като това за ССО, трябва да бъдат приложени незабавно", каза Лавров.

Министърът на външните работи на Русия заяви, че е разговарял с Вучич и за ситуацията на Балканите.

"Сърбия е фактор за мир и стабилност в региона и нейното мнение трябва да се вземе предвид при всяка размяна на мнения", каза Лавров.

На въпрос за твърденията, че Русия се намесва във вътрешните работи на страните от Западните Балкани, Лавров отговори, че Москва е "свикнала с тях".

„Ние сме в такива отношения със Сърбия и други страни в региона, че най-важното за нас е взаимна изгода и баланс на интереси. Всички наши споразумения със Сърбия и други страни в региона се основават на това. Ние отдавна знаем, че ЕС претендира за този регион и че други нямат какво да търсят в него", каза Лавров.

Той добави, че ЕС „прилага политика, която далеч не е конструктивна".

„Казват ни, че нямаме право да поемаме инициатива в онези части на света, в които ЕС има своите интереси. Не е необходимо да уточнявам, че това е неоколониално мислене. Обвиненията, че Русия нарушава определени норми на международното право в Западните Балкани, са неоснователни. Ако имате някакви доказателства, моля, дайте ги“, каза Лавров.

Дипломатът заключи, че има „пристрастно отношение към руските ваксини по политически причини“, позовавайки се на все още непостигнатото споразумение с Москва относно взаимното признаване на ваксинационния сертификат.

Сръбската армия и полиция ще получат най-новата техника и оръжия от Русия, каза вътрешният министър Александър Вулин.

"Армията и полицията ще закупят най-модерните технологии, наред с други неща, произведени от Русия“, каза сръбският министър в интервю за РИА Новости.

По-рано сръбският президент Александър Вучич заяви, че властите на страната очакват доставка на ракети „Корнет“ от Русия до края на тази година. „Корнет“ е съвременна руска преносима противотанкова ракета, предназначена за използване срещу основните танкове.

Сърбия е най-големият вносител на руски оръжия и военна техника в Европа. През последните няколко години Русия предаде на Сърбия 30 модернизирани танка Т-72МС, 30 бронирани машини БРДМ-2, 7 вертолета Ми-17 и Ми-35 и 6 изтребителя МиГ-29. Белград придоби също батарея от ракетни и оръдейни системи „Панцир-C1“. Сръбският президент заяви, че страната иска да има руския комплекс С-400, но все още не може да си го позволи.

Александър Вулин

Сръбският вътрешен министър заяви, че не вижда воля от ЕС да принуди властите на Косово да спазват споразуменията и се съмнява, че те ще бъдат спазвани.

"Силно се съмнявам, че настоящите споразумения, както и други споразумения, постигнати с косовските албанци, ще бъдат изпълнени. Опитът ни учи, че нищо от предварително договореното не е спазено, те никога не спазиха думата си. Но това не е въпрос за тях, а за ЕС, който е посредник в нашите преговори“, каза сръбският министър.

"Косовските албанци не спазват споразуменията, не държат на думата си, ако не са принудени. Не виждам воля от страна на ЕС да принуди Курти да изпълни споразуменията“, подчерта вътрешният министър.

Сръбските власти няма да допуснат нови погроми на сръбското население в Косово, заяви вътрешният министър на страната Александър Вулин в интервю за РИА Новости.

"Ние ще се придържаме към Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН и нашите международни задължения. Определено няма да допуснем повторение на погромите от март 2004 г., нито от хърватската военно-полицейска операция срещу Република Сръбска през 1995 г.", каза сръбският министър пред агенцията.

"Сърбия очаква преди всичко от КФОР, че ще запази мира и стабилността на територията на Косово и Метохия. Това е тяхна отговорност съгласно Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН. Ние ще се погрижим да се направи абсолютно всичко за запазване на мира и сигурността“, подчерта Вулин.

Според версията на Белград, косовските албанци са планирали насилието на 17-18 март 2004 г. с над 60 000 души участвали в него. В резултат на тридневни вълнения на територията на Косово бяха убити 30 души, над 950 цивилни и членове на международните сили за сигурност бяха ранени, а над 1000 сръбски домове бяха разрушени. Сръбската православна църква претендира за поне 35 изгорени и разрушени църкви и манастири. Десетки хиляди сърби впоследствие напуснаха Косово и само няколко се върнаха.

Сърбия, при сегашното ръководство, ще спазва строго военния неутралитет, няма да се присъединява към НАТО и няма да подкрепи санкции срещу Русия, заяви вътрешният министър Александър Вулин.

„Докато Сърбия се управлява от президента Александър Вучич и докато аз съм в структурите за сигурност, Сърбия няма да стане член на НАТО и ние много стриктно ще се грижим за запазването на нашия военен неутралитет“, каза сръбският министър.

"Сърбия никога няма да подкрепи санкции срещу Русия или антируската истерия. Историята показва, че всяка русофобия е и сърбофобия. Досега не е било този, който напада Русия, да не напада и Сърбия. Това не зависи от нас. То е просто закономерност", каза ръководителят на Министерството на вътрешните работи.

Сърбия и Русия ще развиват сътрудничество в борбата срещу тероризма, наркотрафика и организираната престъпност, каза още сръбският вътрешен министър.

„Всички държави, големи и малки, имат едни и същи проблеми - тероризъм, наркобанди, пране на пари, това се отнася и за Сърбия и Русия“, каза Вулин.

"Нашето сътрудничество ще продължи да се развива, предимно в областта на полицейските служби. Това означава, че вече имаме различни програми за обучение, по които служители на Министерството на вътрешните работи пътуват до Руската федерация и получават необходимите знания. Ще продължим двустранния обмен на информация за лица и събития, които представляват интерес от гледна точка на сигурността на двете страни, ще продължим сътрудничеството във всички области, които са свързани със сигурността на страната ни“, каза сръбският министър.