Вучич: Махайте барикадите в Косово

Сръбският президент Александър Вучич призова сърбите да премахнат барикадите, издигнати в Северно Косово, след като САЩ и ЕС са им гарантирали, че няма да има арести, съобщи официален представител, предава Анадолската агенция.

Сърбия е получила гаранции от САЩ и ЕС, че няма списък с арести за сърбите, участвали в протестите и поставянето на барикади, заяви Петър Петкович, ръководител на Службата за Косово и Метохия, координационен орган на сръбското правителство.

Според него никой няма да бъде подложен на наказателно преследване за протестите.

"В момента успяхме да запазим мира, въпреки че бяхме на ръба на сериозен конфликт и кръвопролитие", каза Петкович.

"Сега очакваме да чуем решението на сърбите в Северно Косово."

Напрежението между Косово и Сърбия ескалира след задържането на 10 декември на бившия сръбски полицай Деян Пантич по подозрение, че е нападнал изборни служители.

Протестирайки срещу ареста на Пантич, косовските сърби бдят на барикадите, които поставиха на граничните пунктове от 10 декември насам.

Две нови барикади бяха поставени, след като косовските власти не позволиха на сръбския патриарх Порфирий да влезе в страната преди празненствата за православната Коледа.

ЕС, НАТО и САЩ призоваха за деескалация и премахване на барикадите в Северно Косово, докато Сърбия поиска да разположи армията и полицията си въз основа на резолюция на ООН. /БГНЕС

Белград / Сърбия