Вучич: Макрон разбира сърбите, винаги чува нашата позиция

Президентът на Република Сърбия Александър Вучич прие посланика на Република Франция Жан-Луи Фалкони, с когото обсъди двустранните отношения и неотдавнашното си посещение в Париж.

Вучич благодари на френския посланик Фалкони за гостоприемството на президента Макрон, съобщава РТС.

"Президентът Макрон е един от малкото уважавани и влиятелни държавници в рамките на европейската и световната политика и икономика, който винаги е готов да чуе сръбските възгледи и който разбира тежестта на нашето положение", каза Вучич.

Той изрази задоволство, че президентът Макрон възнамерява да посети Сърбия отново, защото посещението му през 2019 г. е оставило специална следа в историята на сръбско-френските отношения и им е дало нов тласък.

"Добрите отношения с Франция са изключително важни за Сърбия и аз лично ще наблюдавам изпълнението на съвместните проекти", се казва в изявление на кабинета на президента.

Беше заявено, че проектът на белградското метро напредва добре и следва планираната динамика.

Историческа реч на Макрон в Белград през 2019 г.

Разгледан е и напредъкът на други големи проекти, като например работата на летището "Никола Тесла", което се управлява от френския "Ванси", и ремонта на депото Винча, в което участва френската компания Suez.

На срещата, на която присъстваха министрите Небойша Стефанович и Синиша Мали, са били обсъдени и по-нататъшното укрепване на сътрудничеството, особено в областта на инфраструктурата, както и в областта на отбраната, т.е. военно-техническото сътрудничество.

И по този повод Вучич изрази надежда, че Сърбия, след приемане на новата методология за водене на преговори с ЕС, ще постигне напредък по европейския път.

Сърбия и Франция са исторически съюзници. Техният съюз е скрепен с бойното братство по време на Първата световна война, когато двете държави заедно се сражават срещу Германия и България на Солунския фронт. След края на войната през 1918 г. Париж съдейства за създаването на Кралството на сърби-хървати-словени, от 1929 г. Югославия, за сметка на съседните държави, на първо място България и Албания. /БГНЕС