Вучич не искал Нобелова награда, не искал да става и император на демокрацията

Признаването на независимостта на Косово ще ми донесе Нобелова награда за мир, но за мен е по-важно уважението на народа ни.


Това каза сръбският президент Александър Вучич пред проправителствената телевизия Пинк, предаде БГНЕС.

Косово обяви независимост през 2008 г. Повечето държави - членки на ООН, включително САЩ, България, Обединеното кралство, Франция, Германия и Турция, я признаха. Сърбия обаче все още смята Косово за част от територията си.

"Ако призная Косово, веднага ще получа Нобелова награда за мир, но защо ми е нужна тази награда в живота? Имам нужда от уважението на моя народ", каза Александър Вучич по време на Световния икономически форум в Давос, Швейцария.

По повод на острите критики от страна на Брюксел срещу режимът му Вучич каза, че той и Сърбия са били обект на кампания заради отказа му да наложи санкции на Русия. "Ако бях наложил санкции на Русия, щях да бъда обявен за крал и да стана император на демокрацията", каза Вучич.

БГНЕС припомня, че Сърбия е кандидат за член в ЕС от 2014 г., но през последните 8г. няма никакъв напредък по пътя на нейната евроинтеграция. През последните години властите в Белград рязко увеличиха политическите и икономическите връзки с Китай и Русия. През октомври 2023 г. Китай подписа споразумение за свободна търговия със Сърбия, което е първото подобно споразумение на Пекин с държава от Централна и Източна Европа. /БГНЕС