Вучич очаква "германско-френска инициатива" за Косово

Всяко отлагане на разрешаването на проблема в Косово създава условия за появата на искра, която може да подпали целия регион.

Това каза сръбският президент Александър Вучич, цитиран от държавната агенция Танюг. Според Вучич "Сърбия има множество червени линии, които не може да прекрачи, но не иска да ги споменава, за да не унищожи шансовете за преговори". Сръбският държавен глава изрази убеждението си, че в най-скоро време "ще се появи германско-френска инициатива".

"Всяко отлагане, на ден, на седмица, създава условия за появата на искра, която може да подпали целия регион. Това нещо трябва да се знае много добре и от западните държави, които отглеждат Прищина като малка вода в дланта си", казва още Александър Вучич.

БГНЕС припомня, че Косово обяви независимост през февруари 2008 година. До днес над 100 държави са признали независимостта на бившата сръбска провинция. Властите в Белград продължават да смятат "Косово за част от територията си". От няколко месеца преговорите между Белград и Прищина са блокирани и няма напредък. /БГНЕС