Вучич: Очаквам голям и силен натиск по въпроса със санкциите срещу Русия

„Очаквам голям и силен натиск по въпроса със санкциите срещу Руската федерация, вероятно най-тежкият досега. Очаквам най-трудния, най-всеобхватния, най-мащабния натиск. В края на краищата виждате, че в страната ни бавно се оформя един кръг, който се опитва да ме изолира, за да остана сам... Погледнете медиите, всички са станали американци или руснаци, никъде вече няма сърби", казва президентът на Сърбия Александър Вучич пред сутрешния блок на РТС.


Той добави, че опитът, който ще бъде направен, за да бъде изолиран, цели промяна водената от Сърбия политика. Вучич сподели, че това не му се струва много вероятно, но очаква много проблеми в близко бъдеще. Изрази мнение, че Украйна, подкрепяна от Запада, не е способна да победи Русия на бойното поле. Напротив. По-вероятно e, според Вучич, Москва да излезе победител във войната.

„Западът иска да запуши всички дупки и затова ще засили натиска върху Сърбия. Въпреки че те търгуват с Русия повече, отколкото ние. Безбройните лъжи ще продължат", казва сръбският президент.

„Сърбия никога не е била изолирана. Нито пък можете да я изолирате, ние водим сериозна и умна политика, но ситуацията не е лесна", добави той.

Говорейки за трудния период, Вучич спомена и сесията на ООН, която ще се проведе през септември, като заяви, че според него много неща ще бъдат решени през следващия месец.

Президентът на Сърбия Александър Вучич заявява пред РТС, че политиката за създаване на „Велика Албания“ е процес, който ще продължи, и че премиерът на Албания Албин Курти няма да спре да преследва тази цел.

„Сърбите не са напуснали Република Косово само заради регистрационните табели, това не е тяхна прищявка. Нека не забравяме, че имаше много насилие, което не беше преследвано по съдебен ред... Искам само да кажа, че въпросът не е в това дали искаме да осъдим нещо. Политиката за създаване на Велика Албания е процес, който ще продължи, и Курти няма да спре", каза президентът.

По отношение на изявлението на говорителя на ЕК Петер Стано, който заяви, че Прищина трябва да спазва споразумението, Вучич казва, че това са трикове, с които е свикнал./БГНЕС