Вучич: Повторните избори в Белград ще се проведат на 2 юни

"Повторните избори в Белград ще се проведат на 2 юни, а всички останали избори в съответствие със законовите и конституционните срокове", обяви президентът Александър Вучич на пресконференция.


"Важно е да проведем избори, за които накрая всички ще кажат: това е резултатът", добави той, цитиран от "Данас".

Алиансът "Сърбия срещу насилието" (ССН), създаден на фона на гнева от масовите стрелби през миналата година и от режима на Вучич, приветства решението.

Днес сръбският държавен глава проведе среща с председателя на "Сръбската прогресивна партия" (СПП) Милош Вучевич, председателят на Изпълнителния съвет Дарко Глишич и премиерът в оставка Ана Бърнабич. Лидерът на "Социалистическата партия на Сърбия" (СПС) Ивица Дачич също присъстваше на разговорите. Последният ще бъде и.д. премиер на страната до съставяне на ново правителство.

Управляващата СПП на Вучич спечели победа на парламентарните и местните избори на 17 декември миналата година.

Резултатите от вота предизвикаха серия от многохилядни протести, а през януари беше подадена жалба за кражба на вота.

В Белград опозицията обвини правителството, че е позволило на гласоподаватели от съседна Република Сръбска да гласуват незаконно в столицата.

Организацията за сигурност и сътрудничество (ОССЕ) в Европа отбеляза, че изборите са били "доминирани" от Александър Вучич, "което, заедно със системните предимства на управляващата партия, е създало несправедливи условия за участниците".

На 8 февруари Европейският парламент в резолюция призова за международно разследване на нередностите на изборите през декември и спиране на финансирането на ЕС за Белград, в случай че се докаже, че властите са извършили изборна измама. /БГНЕС