Вучич пред Скупщината: Сърбия загуби Косово

„Сърбия трябва да признае, че вече не контролира ситуацията в Косово“. Това заяви президентът Александър Вучич, който говори пред сръбския парламент.

В допълнение, държавният глава подчерта, че Сърбия трябва да избере как ще продължат да се развиват отношенията с Косово - запазването на замразения конфликт или развитието на контакти с непризнатата република.

"Реших да не продължавам с лъжата и самозаблудата, казах на всички, че няма сръбско правителство, няма наше правителство в Косово и Метохия, което е изключително важно за здравеопазването и образованието, и трябва да спрем да лъжем собственото си общество“, каза Вучич.

В същото време той отбеляза, че подкрепя контактите и подобряването на отношенията с Косово.

Освен това Вучич заяви, че Сърбия е претърпяла голямо национално поражение, загубила е територия и е претърпяла значителни икономически загуби.

Обръщението на Вучич към парламента и нацията за положението в Косово и Метохия продължи повече от два часа. Председателят Мая Гойкович, членове на правителството, водени от министър-председателя Ана Бърнабич и представители на дипломатическия корпус присъстваха на речта на президента. Извънредното заседание на Скупщината беше бойкотирано от представители на няколко опозиционни партии, обединени в Съюза за Сърбия, като от общо 250 депутати присъстваха 156. /БГНЕС