Вучич: Променям сръбската доктрина в отношенията с Прищина

Ще има промени "в доктрината и подходите" за продължаване на диалога с Прищина. Вече няма да е възможно Белград да бъде поставян пред свършен факт.


Това заяви сръбския президент Александър Вучич, предаде Бета.

"Оставаме отворени за диалог, но ще водим разговорите по различен начин", каза Вучич.

Миналата година Сърбия и Косово приеха споразумението за нормализиране на отношенията по предложение на Европейския съюз и анекс за прилагането му.

То предвижда установяването на определено ниво на самоуправление за сърбите в Косово, тоест създаването на Асоциация на общините със сръбско мнозинство.

Напрежението между Косово и Сърбия се повиши от 1 февруари, когато влезе в сила указ на Централната банка на Косово (ЦБК), който направи еврото единствената валута за плащания в брой, забранявайки използването на сръбския динар.

Европейският съюз изисква този въпрос да бъде решен чрез "диалог", докато от Прищина са категорични, че указът на ЦБК не подлежи на преговори.

"Когато някой ви предаде веднъж, това се случва на добри хора, защото са се доверили на думата или подписа на някого. Когато той ви изневери втори път, може да сте се предоверили или да сте искали да се доверите твърде много. Ако това продължи, все сте глупак. Ние вече не сме такива глупаци", каза Вучич в Белград. /БГНЕС