Вучич разреши голям фермерски протест в Сърбия

Най-малко седем асоциации на фермери, пастири, овощари и техните поддръжници блокираха пътища в Сърбия с трактори и селскостопански машини в продължение на пет дни след по-ранен неуспешен опит да се договори правителствена подкрепа с премиера Ана Бърнабич и съответните министерства. Те поискаха защита на родното селскостопанско производство и "това, което всички производители в другите страни от околността, региона и ЕС имат от 20 години" - стимули от 300 евро на декар обработваема земя, синьо гориво без държавни такси за селското стопанство и премия от 17 евроцента за литър мляко.


Фермери и пастири поискаха от правителството да гарантира цените на селскостопанските продукти като пшеница, царевица и соя подобно на фондовите борси в Будапеща и Париж. Те смятат получените отстъпки за частично задоволителни. Правителството прие задължението за изплащане на допълнителни субсидии на декар обработваема земя, намали наполовина таксата за отводняване и прие газът за земеделските производители да бъде включен в земеделския бюджет от 1 януари 2024 г. Компромисът беше постигнат, след като протестиращите заплашиха да дойдат в Белград с трактори, оказвайки допълнителен натиск върху властите, тъй като през последните две седмици бяха проведени три протеста „Сърбия срещу насилието“. Повод за тези протести бяха двете масови убийства в белградско училище и селата около Младеновац, по време на които бяха убити 18 и 20 ранени, предимно ученици и младежи.

Правителството нарече гражданските протести срещу толерантността и насърчаването на насилието в медиите и публичното пространство, в които десетки хиляди хора блокираха ключови пътища в Белград политически, тъй като бяха организирани от опозицията. Демонстрираха и служителите на държавната компания "Електроприреда Сърбия", които синдикатите призоваха да се противопоставят на промяната в структурата на собствеността, която според тях подготвя почвата за навлизане на частни чуждестранни капитали в тази стратегическа компания. Изправен пред масови протести, които той се опита да минимизира с помощта на медиите и близките таблоиди, обвинявайки опозицията, че иска да вземе властта по улиците, Вучич покани своите поддръжници от в цялата страна в Белград на 26 май на "най-голямото събиране в Сърбия досега". Според медиите за целта ще бъдат ангажирани около 2200 автобуса. В същото време в обществеността и социалните мрежи се появиха съобщения и кореспонденция на партийни служители, от които може да се разбере, че местните комисии на СНС са подложени на натиск от централата в Белград да предоставят квоти на участниците - от членство до служители на публични предприятия и институции, които ще имат задължението да дойдат на това събиране. Срещата на СНС е насрочена за петък, така че организаторите на гражданския протест изместиха следващата среща за 27 май, когато прогресистите в Крагуевац насрочиха партийна среща с около 4000 участници. Беше обявено, че на това събрание ще бъдат взети "мащабни политически решения, които ще променят Сърбия". Едно от тях може да е решение за нови извънредни избори, най-вероятно през есента на тази година./БГНЕС