Вучич: С Бойко сме приятели, но не и за завода на „Фолксваген“

Сръбският президент Александър Вучич заяви в телевизионно интервю вчера вечерта, че страната му се бори при най-тежки условия с още четири държави - България, Румъния, Турция и Украйна - за фабрика на „Фолксваген“ в Сърбия, съобщи Локално.мк.

"Знам колко много се борят Бойко (Борисов), Ердоган, (Ливиу) Драгня, всички сме приятели, но това е борба, борба на Сърбия. На този ден, ако това се случи, ще сваля очилата си, ще заплача и ще кажа - свърших си работата“, каза Вучич.

„Установяването на „Фолксваген“ ще промени всичко в Сърбия“, каза Вучич и припомни, че това е най-голямата автомобилна компания в света и "само фабриката в Европа има 18 000 работници".

„Те имат неофициален външен министър, който е във връзка с всички най-важни хора в Германия. Помолих всички тях да ни осигурят контакти”, каза Вучич, като добави, че се бори и за разполагане в страната на друга компания, но не пожела да каже нищо около това.

БГНЕС припомня, че на 20 март сръбският президент Александър Вучич бе на еднодневно посещение в Хановер за среща с премиера на германската провинция Долна Саксония Щтефан Вайл, в която се помещава и седалището на компанията "Фолксваген". За срещата Вучич коментира, че са протекли важни преговори относно голяма инвестиция в някои страни от Югоизточна Европа.

Това не е първият път, когато сръбския президент отправя коментари за България, свързани с амбиции за съревнование, по повод различни събития. Неотдавна той заяви, че „Сърбия е задминала България по стандарт“, а при откриването на първия магазин от веригата "Лидъл" Вучич заяви следното: "По-красив е от този в България. Там бях преди 6-7 години, но този магазин е много по-красив".

Медиите в България също възнегодуваха срещу сръбския президент, пишейки, че той „брутално е излъгал сънародниците си, че по всички икономически показатели Сърбия е изпреварила България“.

Редица политически наблюдатели обръщат внимание на противоречията на Александър Вучич по отношение на отношението и поведението му към България.

В началото на 2018 г., при посещение в София, той заяви на съвместна пресконференция с българския държавен глава: „По-лоялни и по-близки приятели от Сърбия България трудно би намерила“.

На националния празник на страната си, 15 фервуари, той удостои българския премиер Бойко Борисов с „Орденът на Република Сърбия“, като подчерта, че това е в знак на „развиването и затвърждаването на миролюбивото сътрудничество и приятелските отношения между Република Сърбия и Република България“.

Този „приятелски“ към България“ тон беше малко по-различен, когато при откриването на фабриката на филипинската компания IMI в Ниш, Вучич препоръча на закъснелия за церемонията неин генерален директор Артур Тан следващия път да не лети през София, а през Белград и Ниш. "Закъсняхте, защото кацнахте в София, а не в Белград или Ниш. Следващият път сигурно ще направите по-добър избор“, каза Вучич. /БГНЕС

Категории:

Тагове: