Вучич: Сърбия търси алтернативи на руския петрол сред Венецуела, Ирак и Азербайджан

Сръбските власти търсят алтернативи на руските енергийни източници, заяви президентът Александър Вучич пред Ройтерс.

"Ще получим иракски петрол. Освен това ще се опитам да преговарям с Венецуела. Бихме взели отвсякъде. Ние не сме придирчиви", каза държавният глава.

Той изтъкна, че Сърбия планира да внася петрол от Азербайджан през 2023 г. и че страната иска също да закупи около 2 милиона тона въглища от Китай и Индонезия. Електроцентралите, работещи с въглища, произвеждат около 70% от електроенергията в страната. Съоръженията за съхранение на газ вече са запълнени максимално и резервите трябва да стигнат за поне 60 дни.

Както Вучич заяви на 21 август, страната няма да може да получава петрол от Русия от 1 ноември заради санкциите. Сега суровият петрол се транспортира с танкери през Адриатическо море, след което се изпомпва по тръбопровод през Хърватия. Петролът от иракския Киркук, който може да се превърне в алтернатива на руския петрол, струва с 31 долара повече за барел. Това ще струва на бюджета допълнителни 600 милиона долара годишно.

Руският министър на енергетиката Николай Шулгинов и сръбският министър на иновациите и технологичното развитие Ненад Попович проведоха среща в рамките на Петербургския международен икономически форум, за да обсъдят начините за премахване на последиците от предстоящото ембарго върху доставките на руски петрол. /БГНЕС